Goran Marić u emisiji „U mreži Prvog“

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/U mreži Prvog 30.03.2017.JPG

Ministar državne imovine Goran Marić gostovao je danas, 30. ožujka 2017. godine u emisiji „U mreži Prvog“ Hrvatskog radija.

Govorio je o aktiviranju zapuštene ili nedovoljno iskorištene državne imovine, o problemima s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave kod raspolaganja i gospodarenja državnom imovinom koju čine državni stanovi, poslovni prostori i bivše vojne nekretnine, o odgovornosti članova Uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske te ostalim brojnim temama.

O državnoj imovini

Nažalost, polazimo od premise o državnoj imovini kao o zapuštenu području.

U Hrvatskoj se, dio državne imovine desetljećima, koristi kao da ona i nema svog vlasnika. A imovina i vlasništvo su temeljni, konstitutivni atributi države. Odnos prema imovini identificira našu ozbiljnost, pokazuje našu zrelost i odnos prema narodu i državi koja je isključivo u službi naroda. Država se mora i treba konačno početi odgovorno, razumno i društveno korisno odnositi prema imovini. Ljudi i imovina su razlozi postojanja države.

Privatna imovina je sveta ali ništa svetija nego državna. U postupanju s državnom imovinom uvijek je potrebno upitati se: kako je ona nastala? Povijest njezina nastajanja, izgradnja, čuvanje, obrana. Sve povijesne drame i Domovinski rat kao zadnja drama među njima, govore o tome. Takav pristup će potaknuti na odgovornost, ozbiljnost našeg postupanja i tada, ne ćemo pogriješiti.Državnu imovinu, taj zapušteni fenomen u Hrvatskoj, potrebno je aktivirati, staviti u funkciju. Upravo zato, kao ministar državne imovine posjećujem, obilazim lokalne i regionalne samouprave te sam u stalnom kontaktu s načelnicima općina, gradonačelnicima i županima. Država nije samo u Zagrebu, Hrvatska, upravo preko lokalne samouprave, treba biti bliža ljudima. A Ministarstvo državne imovine je partner i sigurni servis lokalnim sredinama. Ono stavlja državnu imovinu na jasan, otvoren uvid i ponudu svakom poduzetniku i investitoru, za funkcionalno aktiviranje i oživljavanje imovine. Kao primjer, prilikom posjeta Koprivničko križevačkoj županiji i Gradu Križevci darovan je prostor vojarne za brojne uslužne i poduzetničke akcije, i javne potrebe, kao i zemljište za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina. Darovano je zemljište Gradu koje je do sada bilo dano na upravljanje.

O upravama a i nadzornim odborima društava u vlasništvu RH

Zatražio sam podatke trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske o ugovorima članova Uprava i Nadzornih odbora i njihovih troškova zbog šarolikosti i neujednačenosti. U tijeku je analiza dostavljenih podataka. Društvima u vlasništvu RH upravljaju uprave i nadzorni odbori, ne može ministar biti odgovoran za neisplaćene plaće ili vođenje trgovačkog društva, već uprava. Od uprava i nadzornih odbora se očekuje odgovornost. A glede, popisa strateških tvrtka Republike Hrvatske, mislim da ga je potrebno mijenjati.

Foto: Hrvatski radio, video stream


Pisane vijesti