(HINA) - Potpisan Sporazum o financiranju izrade izmjena Prostornog plana NP Plitvička jezera

Sporazum o financiranju izrade izmjena Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka (NP) Plitvička jezera potpisali su u četvrtak, 25. siječnja 2018. godine, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković i ravnatelj Javne ustanove NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. 

Nositelj projekta izrade izmjena prostornog plana je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a sve aktivnosti koordinirat će Hrvatski zavod za prostorni razvoj.

Ciljanim izmjenama želimo poboljšati postojeći plan i sačuvati naš nacionalni biser, kazao je Štromar, što se prvenstveno odnosi na stvaranje podloge za kvalitetniju vodovodnu i kanalizacijsku mreže, kao i na sprječavanje bujanja gradnje u najosjetljivijim područjima NP-a.

Financijska sredstva osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je i iniciralo te izmjene, rekao je Ćorić dodavši da njegovo ministarstvo poduzima niz drugih aktivnosti za poboljšanje stanja u NP-u Plitvička jezera.

Pokrenuta je izrada novog Plana upravljanja nacionalnim parkom, koji će doprinijeti boljoj organizaciji posjećivanja, radi se na sanaciji gubitaka u sastavu javne odvodnje, a do lipnja će biti postavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Zadovoljstvo sporazumom izrazio je ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević, koji je naglasio kako je to dodatni korak ka održivom razvoju i očuvanju vrijednosti nacionalnog parka.

Potpisivanjem Sporazuma osigurane su sve pretpostavke za donošenje odluke Vlade Republike Hrvatske o pokretanju Izmjena i dopuna postojećeg plana.Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Prostorno uređenje