Hitne izmjene zakona radi stambenog zbrinjavanja građana u kontejnerima

Slika /slike/press/VRH_Sjednica_28.6.2023..jpeg

U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u srijedu uputila izmjene i dopune Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kako bi se tijekom ljeta zbrinulo građane koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće. Izmjenama zakona tako se omogućava njihovo zbrinjavanje u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Dva dana prije roka iskorišteno 34 posto više sredstava od odobrene alokacije za obnovu

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je da je s današnjim danom realizirano projekata i za zagrebački i petrinjski potres u ukupnom iznosu od milijardu i 345 milijuna eura, odnosno dva dana prije roka bilježimo korištenje sredstva u iznosu od 34 posto više od dobijeljene alokacije.

Za zagrebački potres odobreno je 684 milijuna eura, a 847 milijuna vrijednosti projekata je realizirano, što je24 posto iznad dodijeljene alokacije.

Za petrinjski potres odobreno je 319 milijuna eura, a realizirano 498 milijuna, što je 56 posto više od dodijeljene alokacije.

Što se tiče obnove privatnih zgrada i kuća, ministar Bačić rekao je da je u ovom trenutku aktivno 648 gradilišta, a od 1. siječnja do danas za obnovu je uloženo 74 milijuna i 400 tisuća eura.

Podsjetio je da je u veljači Hrvatski sabor usvojio novi zakon o obnovi, kojim je najavljen projekt samoobnove, u kojem bi se unaprijed isplaćivala sredstva na poseban račun građanima koji imaju rješenje o obnovi.

Istaknuo je kako je to poticajan projekt, jer s današnjim danom otvorena su 164 posebna računa te izvršeno 97 plaćanja.

Isto tako, kazao je da je od  1. siječnja pokrenuto 160 postupaka javne nabave ukupne vrijednosti radova u iznosu od 139 milijuna eura, što se tiče privatne imovine.

„Četiri od 11 kontejnerskih naselja je dosad ispražnjeno, a do kraja ljeta svi će sugrađani iz tih naselja biti stambeno zbrinuti“, podsjetio je ministar Bačić.


Dio korisnika kontejnera premjestiti će se u zgrade u državnom vlasništvu 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kako bi se tijekom ljeta zbrinulo građane koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće. Izmjenama zakona omogućava se njihovo zbrinjavanje u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

"Želimo tijekom ljeta, provođenjem zakona, omogućiti zbrinjavanje naših građana koji su u kontejnerskim naseljima i iz tog razloga idemo s prijedlogom zakona u hitnom postupku", rekao je potpredsjednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj. Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji - do sada je bio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine.

U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo nad zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Zakon je u hitnu saborsku proceduru upućen i zbog toga što je izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave predviđeno da se u okviru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine integrira Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, koji je nositelj provedbe Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a od sada će to biti Ministarstvo.

Cilj je ovoga zakonodavnog okvira ubrzati već postojeće postupke stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima poticanjem povratka, ostanka i naseljavanja mjerama stambenog zbrinjavanja što će doprinijet pozitivnim gospodarskim i demografskim s posljedicom revitalizacije potpomognutih područja Republike Hrvatske.


Nastavak financiranja projekata započetih iz Fonda solidarnosti Europske unije 

Vlada je ujedno donijela Odluku o nastavku financiranja projekata započetih iz Fonda solidarnosti Europske unije iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom Vlade osigurava se završetak projekata za koje je u tijeku provođenje Ugovora o izvođenju radova na način da će se oni projekti koji se ne odnose na projekte cjelovite obnove zgrada (vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području energetike, vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, prijevozu, obrazovanju i zdravstvu, odnosno konstrukcijska obnova javnih obrazovnih i zdravstvenih zgrada, zatim mjere zaštite kulturne baštine, osiguranja preventivne infrastrukture, pružanje privremenog smještaja te čišćenje područja i erozija tla) financirati iz sredstava državnog proračuna u onom dijelu koji je potreban za završetak projekta iznad iznosa osiguranog iz Fonda solidarnosti.

Nadalje, projekti cjelovite obnove zgrada započeti iz Fonda solidarnosti za koje je u tijeku provođenje Ugovora o izvođenju radova financirat će se iz sredstava državnog proračuna u onom dijelu koji je potreban za završetak konstrukcijske obnove, odnosno za završetak radova koji predstavljaju vraćanja u ispravno radno stanje, iznad iznosa osiguranog iz sredstava FSEU. Iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost financirat će se dio projekta koji se odnosi na poboljšice do cjelovite obnove. 
 

Na području Sisačko-moslavačke županije graditi će se još 8 stambenih zgrada  

Nakon što je nedavno donesena odluka Vlade o izgradnji 11 od 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, koje će se prvenstveno korisiti za smještaj korisnika kontejnera, danas je na sjednici Vlade donesena odluka o izgradnji dodatnih 8 višestambenih zgrada  s 152 stanova. Zgrade će se graditi u Hrvatskoj Kostajnici, Sisku i Kutini. 

Zgrade će graditi APN, a po završetku pravo vlasništva prenijeti će na Republiku Hrvatsku. Nakon što prestane potreba za privremenim stambenim zbrinjavanjem trenutnih korisnika kontejnera, navedenim gradovima prenijet će se u vlasništvo stan odnosno stanovi u izgrađenim višestambenim zgradama koji odgovaraju protuvrijednosti tržišne vrijednosti zemljišta, odnosno dijelova nekretnina ili ugovoriti drugačiji način namirenja.
 
Gradovi Hrvatska Kostajnica, Kutina i Sisak izgraditi će cjelokupnu komunalnu i drugu infrastrukturu kao i osigurati sve priključke za potrebe izgradnje višestambenih zgrada.



Pisane vijesti | Informacija | Propisi