Horvat za Dnevnik Nove TV: Proces obnove Zagreba događa se korak po korak, moramo poštivati proceduru

Slika /slike/Opcenito/2021_03_22-image-1.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o obnovi Zagreba.

Ministar je pojasnio da nigdje nije zapelo s obnovom te da se proces događa korak po korak. „Pred izdavanjem smo potrebnih odluka. Napravljeni su procesi“, kazao je, napomenuvši kako su zgrade spremljene za rušenje ili obnovu.

Rekao je da će Zagrebu u idućih mjesec dana biti riješeni zahtjevi. „Sutra neće biti bagera na ulicama Zagreba, ali će biti spremno novih 50-ak odluka. Ako želimo pravedno utrošiti novac iz Europske komisije moramo poštivati proceduru“, poručio je Horvat.

Do sada je, dodao je, potpisano 88 odluka za obnovu. "Svako rješenje ima potrebnu proceduru. Nitko ne bi htio biti dio procesa sumnje, ne želimo greške i možda zbog toga proces traje nešto duže", pojasnio je ministar. 

Pozvao je Zagrepčane da samo s osobnom iskaznicom u Centru podnesu zahtjev. Ministar je ustvrdio da procedura nije komplicirana.

"Ti procesi nisu komplicirani, treba doći na propisano mjesto, zahtjev se predaje poštom. Ako dođete u Info centar u Kneza Mislava sve možete riješiti samo s osobnom", rekao je.

Prvi strojevi na ulicama Zagreba u lipnju

Ministar je kazao da će prvi strojevi na ulicama Zagreba biti u lipnju. „Uspjeli smo sa svim dionicama, ne samo građevinskog sektora, već i s proizvođačima građevinskog materijala napraviti snimku stanja. Prvotno će biti angažirana kompletna hrvatska građevinska operativa, a ako dinamika potrebnih sredstava kojima ćemo to moći financirati bude i veća, pozvat ćemo i građevinsku operativu s druge strane granice“, rekao je Horvat.

Upitan hoće li se građanima financirati kamate po uzoru na APN, Horvat je kazao da razgovara s komercijalnim bankama. Pojasnio je da se ide prema tome da hrvatska država na sebe preuzme plaćanje kamate građanima.

„Mi želimo proizvode u kojima ćemo pokriti građanima kompletnu kamatu. U ovom trenutku ne bih prejudicirao hoćemo li uspjeti sufinancirati i glavnicu. Dogovaram s bankama i kolegom Marićem da proizvodi koji se budu ponudili na tržištu država preuzme financiranje kamata“, zaključio je ministar Horvat.
 
Izvor: Nova TV/Vlada 

Pisane vijesti