Hrvatski sabor: Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo podržao novi zakon o obnovi

Slika /slike/Ministar/2023_02_14_Sabor.odbor.jpg

Saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo na sjednici u utorak, 14. veljače 2023. godine većinom je glasova podržao prijedlog novog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Bačić: Jednostavnije procedure i manje dokumentacije

Predstavljajući zakon potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić kazao je da on donosi izmijenjen koncept obnove, jednostavnije procedure, manji broj potrebne dokumentacije i sudionika u cijelom procesu.

Kako bi se cijeli proces pojednostavio, uskladio, objedinio i bio lakši za upravljanje, zakonom se obnova stavlja pod jednu kapu, Ministarstvo graditeljstva.

Bačić je rekao kako je tijekom javnog savjetovanja stiglo više od stotinu primjedbi od kojih je 29 usvojeno te istaknuo da su spremni prihvatiti amandmane koji će dodatno pomoći procesu obnove. Hrvatske komore arhitekata, građevinara, geodeta i strojara u stručno-tehničkom smislu nisu dali primjedbe na predloženi zakon, napomenuo je.

Istaknuo je i kako je jedan od prioriteta stambeno zbrinjavanje građana u kontejnerima te da rade i na stambenom zbrinjavanju građana koji ne žive u kontejnerima.

Plan je do kraja lipnja nabaviti oko 500 montažnih drvenih kuća koje bi se financirale sredstvima EU. Dio građana biti će smješten i u 216 državnih stanova koji se trenutno obnavljaju, najavio je Bačić.

Projekt "Država prijatelj donatora" 

Novost je i projekt "Država prijatelj donatora", u sklopu koje će država o svom trošku onima koji imaju ponudu donatora za izgradnju kuće, ukloniti postojeću i napraviti temelje za novu.

"Skidam kapu svakom od njih”, kazao je Bačić navodeći da će se sredstvima donatora na Banovini izgraditi sedam kuća te još 20 konstrukcijski obnoviti.

Istaknuo je također da država na zagrebačkom i petrinjskom području provodi projekte obnove u vrijednosti 700 milijuna eura." Kod mene kažu: Svaka kapja mokri, svaka čast svakome, ali ovdje je država pokazala toliku socijalnu osjetljivost", rekao je.

Zakon ide po hitnom postupku jer više nema vremena za redovitu proceduru, nakon čega će biti doneseni potrebni pravilnici.

”Do kraja lipnja trebalo bi utrošiti oko 600 milijuna eura, što je vrijednost dva Pelješka mosta”, odgovorio je Sanji Radolović (SDP) na pitanje hoće li se uspjeti potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

Bačić je pritom upozorio da su neke tvrtke, koje značajno participiraju u obnovi, u stečaju ili idu u stečaj, a nije jasno ni hoće li poslove na obnovi nastaviti tvrtke iz Turske nakon potresa u njihovoj zemlji.

Izvor: HINA

Pisane vijesti | Informacija | Obnova