Kroz projekt "Država prijatelj donatora" na Banovini će se graditi novih 7 i obnoviti 20 obiteljskih kuća

  • Slika /slike/Ministar/20230213_143240.jpg
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i državni tajnik Domagoj Orlić održali su sastanak s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem i voditeljem posebnih projekata Hrvatskog Caritasa Filipom Naglićem kojom prilikom su im predstavili projekt "Država prijatelj donatora".

Naime, Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o obnovi kojim se uvodi i mogućnost uklanjanja i onih kuća koje su dobile odluku o konstrukcijskoj obnovi, a imaju ponudu donatora za gradnju zamjenske obiteljske kuće.

U tom će slučaju država ukloniti postojeću kuću i očistiti teren na koji će donator postaviti obiteljsku kuću. Opravdanost ove mjere proizlazi iz samih troškova koji će za državu biti znatno povoljniji jer u tom slučaju neće trebati obnavljati samu kuću, već ju samo ukloniti. Navedeno znači i velike financijske uštede i za donatore, što se pokazalo i u ovome slučaju.

Tako će se na temelju tripartitnog sporazuma koji će se sklopiti između donatora, korisnika i države na području Banovine ukloniti, a zatim izgraditi 7 novih kuća, a obnoviti njih 20.

Ministar Bačić je pozdravio ovu inicijativu Biskupije i Hrvatskog Caritasa, a mons. Radoš izrazio zadovoljstvo projektom "Država prijatelj donatora" te ministru i njegovim suradnicima poželio sreću i blagoslov u daljnjem radu.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova