Produljen rok za korištenje EU sredstava za obnovu, učinit ćemo sve da taj proces ide brže

Slika /slike/Opcenito/HN20220217391586.jpg

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., objavili su premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

“Komisija će odobriti korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete”, objavio je Plenković na Twitteru.

Sličnu poruku poslala je i von der Leyen.

“Drago mi je što sam se susrela s premijerom Plenkovićem. Razgovarali smo o radovima na obnovi uz potporu EU-a nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na izvanredne okolnosti, Komisija će povoljno gledati na zahtjev da se uskladi korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023. godine”, kaže se tvitu predsjednice Komisije.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura, koja su se prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti mogla koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produljeno za još godinu dana nakon sastanka premijera Plenkovića s predsjednicom Komisije von der Leyen.

“Cijenimo što je Komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom covid-19, što se ocjenjuje kao viša sila”, dodao je Plenković.

"Dobili smo 683 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba i 319 milijuna eura za obnovu Banovine. Mi smo se našli u jednom specifičnom kontekstu, a to je da su na bliskom području u kratkom roku bila dva velika potresa. Nakon potresa u Zagrebu, ovaj na Banovini je uzrokovao progresivne štete, a sve se to odvijalo u vremenu pandemije Covida-19. S argumentacijom koju smo iznijeli predsjednici Komisije, ona je vrlo dobronamjerno zaključila, a to je stav i cijele Europske komisije, da se spoje rokovi za korištenje sredstava Fonda za solidarnost za potres na Banovini - lipanj 2023. – s rokovima za Zagreb. Kao što sam i ranije najavio da ćemo to pitanje riješiti, bez obzira na to što je bilo puno "nevjernih Toma", mi ovdje imamo i poziciju i utjecaj i kvalitetne odnose, pa i reputaciju, a i objektivne razloge koji su nas doveli u situaciju da jedan dio sredstava u ovako kratkom roku možda i ne bi bili potrošili. Na ovaj način, otvorili smo prostor da se to sve iskoristi", poručio je.
 
To sada podrazumijeva, dodao je premijer, i intenziviranje rada ministra Horvata, koji je nadležan za obnovu, i drugih ministara – Beroša, Fuchsa, Obuljen Koržinek – te Grada Zagreba i svih drugih resora.
 
"Vremena ima dovoljno, sredstva će se, siguran sam, iskoristiti, ali to je samo dio procesa obnove i zato očekujem od svih resora da prionemo poslu", istaknuo je dodavši da smo sada rasterećeni rokova koji su djelovali nepremostivima te da se rješenje uvijek nađe kada ima dobre volje i dobre argumentacije. 
 
"To je poruka, a ne likovanje. Radimo za Hrvatsku, radimo za ubrzanu obnovu i želimo učiniti maksimalne napore da taj posao ide brže", kazao je.


Izvor: HINA/VLADAPisane vijesti | Informacija | Obnova