​Inicijativa austrijskih biskupija za pomoć pri obnovi obiteljskih kuća

  • Slika /slike/Ministar/36.1.2021_5585.jpg
  • Slika

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat primio je u posjet mr.sc. fra Božidara Blaževića, delegata austrijske biskupije Eisenstadt i predsjednika udruge gradišćanskih Hrvata „Hrvat S.A.M.“.

Tom prilikom fra Blažević je upoznao ministra Horvata s projektom koji u suradnji s Vladom RH želi pokrenuti 10 austrijskih biskupija po pitanju obnove potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.
 
Naime, ubrzo nakon što su u prosincu prošle godine Sisačko-moslavačku županiju pogodila dva razorna potresa, predstavnici biskupija u Republici Austriji odlučili su da se žele uključiti u pružanje pomoći građanima Republike Hrvatske i to na način da bi svaka od 10 uključenih biskupija donirala po jednu obiteljsku kuću.
 
Aktivacija što više hrvatskih tvrtki i proizvođača
 
Ministar Horvat izvijestio je fra Blaževića o aktivnostima koje je Vlada RH do danas poduzela po pitanju pomoći i podrške stanovništvu s potresom pogođenog područja te izrazio zahvalnost inicijativi kojom koordinira fra Blažević. Naglasio je i kako će Ministarstvo na čijem je čelu pružiti svu potrebnu pomoć projektu austrijskih biskupija u smislu ustupanja informacija i izračuna stručnjaka o područjima na kojima je gradnja moguća, kao i podršku u svim ostalim pitanjima koja se u procesu nametnu.
Fra Blažević iskoristio je priliku naglasiti kako podržava nastojanja Ministarstva i Vlade RH da se u obnovu razrušenih područja uključi što je više mogućih hrvatskih tvrtki i proizvođača, te je napomenuo kako mu je želja, kroz realizaciju projekta koji je danas predstavio, osigurati da čak 60 % resursa koji će se koristiti tijekom izgradnje kuća bude proizvedeno u Republici Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova