„Kako će implementacija Connectivity Toolboxa utjecati na otklanjanje zapreka u postavljanju mreža vrlo velikog kapaciteta?“

Slika /slike/Opcenito/2021_10_12-image.jpg

U organizaciji HAKOM-a 12. listopada 2021. održan je tradicionalni osmi Dan tržišta tijekom kojeg su provedene tri panel rasprave vezane za aktualna pitanja iz područja elektroničkih komunikacija.

Na panel raspravi pod naslovom „Kako će implementacija Connectivity Toolboxa utjecati na otklanjanje zapreka u postavljanju mreža vrlo velikog kapaciteta?“ u  diskusiji su osim naše predstavnice Katarine Đurđenić, više stručne savjetnice iz Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja, sudjelovali i Ivančica Urh iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Nikola Vučić iz Državne geodetske uprave i Martina Dragičević iz Hrvatske udruge poslodavaca i Stjepan Vodolšak (HAKOM), a moderator panel rasprave bila je Kristina Ćosić (HAKOM).

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u skladu sa strategijama Vlade i EU Komisije svakako potiče razvijanje mreža vrlo velikog kapaciteta kao pretpostavke daljnjeg razvoja gospodarstva. S tim u vezi je i nositelj mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koja je izravno vezana za poticanje 5G mreže, a odnosi se na Jačanje povezivosti kao osnove digitalne tranzicije društva i gospodarstva. U okviru te mjere se planira stručna analiza dobre prakse  u drugim državama članicama EU koja onda može poslužiti kao uzor za  implementaciju mjera iz Connectivity Toolboxa koje treba provesti i Hrvatska, a koje uključuju pojednostavljenje postojećih procedura, održavanje radionica, objavljivanje rezultata istraživanja o utjecaju elektromagnetskog zračenja i sl.

Za provedbu mjera je osnovana i međuresorna radna skupina u kojoj će sudjelovati i predstavnici Ministarstva, a koja će sljedećih mjeseci intenzivno raditi na optimizaciji postojećeg zakonodavnog okvira.

Video snimku opisane panel diskusije potražite pronaći na ovim poveznicama -1. dio i 2. dio

Više o Connectivity Toolboxu možete pročitati ovdje
 

Pisane vijesti