Ministar Horvat primio mađarsku delegaciju predvođenu Dr. Lászlóm Palkovicsem

  • Slika /slike/Opcenito/2021_10_11-image-1V.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Darko Horvat je, u ponedjeljak 11. listopada 2021. godine, primio delegaciju Mađarske predvođenom ministrom inovacija i tehnologije Dr. Lászlóm Palkovicsem.

Predmet razgovora bila je obnova potresom pogođenih područja Grada Zagreba i susjednih županija kao i obnova te revitalizacija života na području Banovine.

Ministar Horvat uvodno se zahvalio mađarskoj Vladi na pruženoj pomoći u saniranju posljedica razornih potresa koji su Hrvatsku pogodili u ožujku i prosincu 2020. godine, pritom pohvalivši  inicijativu za obnovom Prve osnovne škole u Petrinji i crkve Sv. Nikole u Žažini.

Ministar Horvat iznio je tom prigodom i podatke o dinamici procesa obnove, sredstvima financiranja i načinu provedbe, posebno istaknuvši kako je prioritet države ubrzati proces obnove Grada Zagreba i Banovine. Pohvalio je i inicijativu mađarske Vlade koja je organizirala ljetovanje u Mađarskoj za 400 djece s potresom pogođenog područja te pritom dodatno učvrstila visoko razvijene i dobrosusjedske bilateralne odnose naših država.

Mađarska strana iskazala je razumijevanje i stavila na raspolaganje pomoć svojih tvrtki, posebno onih koje imaju iskustva u rekonstrukciji javnih zgrada koje zahtijevaju konzervatorski pristup obnovi.

Dodajmo i kako Mađarska pruža kontinuiranu podršku Republici Hrvatskoj za ulazak u Schengensko područje i OECD, a u tijeku su i pregovori hrvatske i mađarske strane o kandidaturi Hrvatske za preuzimanje Upravljačkog tijela Programa prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske (2021-2027).

Obje strane složile su se da je u predstojećem razdoblju vrlo važno što jasnije definirati i uskladiti zajedničke strateške ciljeve te u tom pogledu vidimo priliku za nastavak kvalitetne i uspješne dobrosusjedske suradnje.
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja