Ministar Bačić: Prioritet će biti dostupno stanovanje za mlade

Slika /slike/Ministar/2024_05_20-image-1.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u ponedjeljak da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.

Prioritet će biti nastavak postignute dinamike obnove na području zagrebačkog i petrinjskog potresa,  vezano uz javne zgrade i privatnu imovinu, poručio je ministar Bačić u izjavi novinarima nakon prve sjednice nove Vlade.

Dodao je i da informacije o postpotresnoj obnovi više neće biti na svim sjednicama Vlade, već će o tome biti riječi jednom mjesečno.

"Prva sjednica Vlade u mjesecu imat će na dnevnom redu informaciju o stanju obnove tako da ću ubuduće, kao potpredsjednik Vlade zadužen i za obnovu, jednom mjesečno izvještavati Vladu, a time i javnost, o dinamici obnove", rekao je.

Kao drugi prioritet izdvojio je donošenje nacionalnog plana stambene politike za koji je rekao da bi kroz mjesec dana trebao biti u javnom savjetovanju.

"Bit će to prva stambena strategija donesena od uspostave hrvatske samostalnosti, a kojom želimo mladim ljudima učiniti priuštivim i dostupnim stanove ili kuće", istaknuo je.

Kao treći prioritet istaknuo je donošenje novoga zakona kojim će se pristupiti sustavnijem prostornom uređenju u Hrvatskoj.  

Rekao je i da će se vjerojatno povećati plaće ministara i državnih dužnosnika.

"To je nešto što je pred nama. U idućih nekoliko tjedana, ili mjesec do dva, sigurno ćemo predložiti da se i taj dio riješi", izjavio je ministar Bačić te dodao da ministri trenutno ne primaju odgovarajuću plaću za ono što rade.

Smatra da plaću ministara i drugih državnih dužnosnika treba uskladiti s povećanjima plaća u realnom sektoru i plaćama ostalih zaposlenika u Hrvatskoj te podsjetio da je prosječna plaća oko 1.250 eura.

Izvor: HINAPisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje