Ministar Bačić sudjelovao na 16. simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije

  • Slika /slike/Ministar/2023_10_26-Porec-geodeti.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić svečano je otvorio 16. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije koji se ove godine održava na temu 'Upravljanje kriznim situacijama'. Simpozij je održan u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije u suradnji s Europskim vijećem geodeta (CLGE).

Ministar Bačić predstavio je trenutne aktivnosti Ministarstva, s posebnim fokusom na dio koji se odnosi na upravljanje kriznim situacijama. Zahvalivši se na angažmanu geodetske struke pri saniranju posljedica zagrebačkog i petrinjskog potresa, predstavio je projekt „Multisenzorskog zračnog snimanja  Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ koji provodi Državna geodetska uprava a financira se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Dobiveni podaci će se koristiti kao podloge za izradu analiza rizika od katastrofa, primarno potresa i poplava, a kroz projekt će se izraditi i metodologija za procjenu potresnog rizika primjenjiva na sve velike gradove u Republici Hrvatskoj.

Govoreći o najvažnijim zakonodavnim i projektnim aktivnostima ministarstva, ministar Bačić posebno je istaknuo nužnost obnove katastarskog operata i zemljišnih knjiga kao najvažnije službene podatkovne evidencije.  Višegodišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. koji je u provedbi, obuhvatiti će se sva građevinska područja Republici Hrvatskoj što je površina od cca 550.000 ha. U ovom trenutku u Hrvatskoj se provode katastarske izmjere na području 29 jedinica lokalne samouprave, 60 katastarskih općina i 14 županija.

U okviru Simpozija, održan je i poseban panel Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na kojem su ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić i načelnica Samostalnog sektora za nadzor, žalbe i zastupanje Marta Mustur predstavili odredbe više zakonskih propisa u dijelovima koji se odnose na geodetsku struku.

Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje