Ministar Bačić u Krapini o sanaciji klizišta i stambenom zbrinjavanju nakon potresa

  • Slika /slike/press/HINA/HN20230904187811.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić rekao je u ponedjeljak u Krapini da su iz Fonda solidarnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji realizirana 152 projekta vrijedna 154 milijuna eura, a najavio je pomoć vezano za klizišta zbog kiša i štetu na javnoj infrastrukturi.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Bačić u Krapinu je stigao na poziv gradonačelnika Zorana Gregurovića koji ga je upoznao s problemima izazvanim nedavnim obilnim padalinama zbog kojih su se pojavila nova klizišta i izazvala oštećenja na javnoj infrastrukturi, nerazvrstanim cestama te kućama. Sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek (HDZ).

„Upoznao sam gradonačelnika i saborskog zastupnika s programom kojega je naše Ministarstvo pripremilo i koji će u javno savjetovanje, a koji podrazumijeva pomoć u stambenom zbrinjavanju naših sugrađana čiji su objekti, prije svega stambeni objekti, ugroženi ili oštećeni uslijed posljedica samog klizanja terena”, rekao je Bačić.

Naglasio je kako je uvjeren da će taj program donijeti u idućih nekoliko mjeseci.

Kazao je i da će se u idućoj, a možda već i u ovoj godini, krenuti s aktivnostima oko stambenog zbrinjavanja građana koji danas žive u kućama ugroženim zbog klizišta.

Obuhvatnije izmjene programa za sanaciju brojnih klizišta u Hrvatskoj

Ministar Bačić je podsjetio da je Vlada RH prije četiri godine upravo na prijedlog Hrvatskih voda donijela program kojim su sanirana ili se saniraju brojna klizišta diljem Hrvatske, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

„Taj program treba nastaviti, ali s obzirom na sve veću učestalost takvih pojava diljem Hrvatske, morat ćemo napraviti i obuhvatnije izmjene programa, kako bismo mogli značajnija sredstva angažirati, da bi se takva klizišta sanirala i kako i na koji način bi mogli spriječiti daljnja oštećenja objekata koji se nalaze na takvim klizištima”, istaknuo je Bačić.

Kada je riječ o Fondu solidarnost, na području Krapinsko-zagorske županije provedena su 152 projekta čija je ukupna vrijednost 154 milijuna eura, rekao je Bačić.

Za potrebe građana mobilne visokoenergetske kuće

Razgovaralo se i o problemima građana čiji su objekti stradali u potresima i koji su privremeno smješteni u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima pored svojih kuća, a Bačić je podsjetio da Ministarstvo kroz Program stambenog zbrinjavanja rješava probleme tih građana te da je jedan od modela njihovog stambenog zbrinjavanja nabava mobilnih visokoenergetskih kuća.

Dodao je da je na području Krapinsko-zagorske županije izabrano dvoje izvođača koji će za potrebe građana napraviti mobilne visokoenergetske kuće.

Napomenuo je da je u Sisačko-moslavačkoj županiji od 11 kontejnerskih naselja ispražnjeno njih devet.

„Kako bismo mogli dio naših sugrađana koji nemaju pravo na obnovu jer u trenutku potresa nisu bili vlasnici nekretnina (ni kuća ni stanova), već su bili podstanari, a ne želimo da i dalje budu smješteni u kontejnerima, njih ćemo prioritetno zbrinuti u takve visokoenergetske mobilne kuće”, rekao je ministar Bačić.

Dodao je da će i građanima u Krapinsko-zagorskoj županiji omogućiti takav privremeni smještaj dok traje obnova i sanacija njihovih kuća.

Gradonačelnik Gregurović zahvalio je Ministarstvu i Vladi na svemu onome što su učinili kako bi pomogli Krapinsko-zagorskoj županiji naglasivši da je riječ o uistinu značajnim sredstvima.

„S obzirom na to da se priprema javni poziv od strane Ministarstva upravo za objekte, htjeli smo više saznati o tome i apelirati te dati neke sugestije da to što prije krene”, rekao je Gregurović.

Nakon sastanka, Bačić je u društvu gradonačelnika obišao jednu od kuća oštećenih zbog klizišta nastalih početkom ljetnih mjeseci zbog obilnih oborina i poplava.

Izvor: HINA



Pisane vijesti | Informacija | Klizišta