Ministar Bačić u obilasku gradilišta obnove na sisačkom području

Slika /slike/Ministar/20231011_115306.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić boravio je u srijedu na sisačkom području, gdje je u društvu župana Ivana Celjaka i suradnika obišao gradilišta obnove kako bi se upoznao s tijekom obnove. Izrazio je zadovoljstvo radom na obnovi i revitalizaciji života na području stradalom od potresa.

Prije obilaska, u zgradi privremenog sjedišta Sisačko-moslavačke županije održan je sastanak na temu obnove nakon potresa, a sastanku su nazočili župan Ivan Celjak sa suradnicima te potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić s državnim tajnikom Domagojem Orlićem i njihovim suradnicima.

Nakon sastanka ministar Bačić i župan Celjak obišli su gradilišta obnove na području grada Siska. 

Prvo gradilište koje su obišli je zgrada Jodnog lječilišta u Sisku, na kojoj se u ovome trenutku provodi obnova nakon potresa, ali ujedno i mjesto gradnje jednog od najznačajnijih revitalizacijskih projekata, odnosno nove zgrade medicinskog Wellness&Spa centra Sisačko-moslavačke županije.

Obrazlažući projekt Jodnog lječilišta, župan Ivan Celjak napomenuo je kako će obnova zgrade za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, vrijednosti 2,3 milijuna eura, završiti na proljeće.

Na godinu će početi izgradnja nove zgrade od 5100 četvornih metara sa četiri unutarnja bazena za grupnu hidroterapiju, wellnessom & spa centrom, saunama, multifunkcionalnom dvoranom, vanjskim bazenima i drugim sadržajima.  

Nakon obilaska zgrade Jodnog lječilišta, uslijedio je obilazak privatnih višestambenih zgrada u Čuligovoj ulici u Sisku na kojima je završila organizirana konstrukcijska obnova dvije zgrade sa 38 stanova vrijedna 493 tisuće eura. Radovi obnove započeli su u siječnju 2023. godine te su završeni u planiranom roku.

Tijekom posjete ministar je obišao i gradilište zgrade u Ulici Oktavijana Augusta 10 u Sisku na kojoj su u tijeku radovi konstrukcijske (samo)obnove uz novčanu pomoć države. Za konstrukcijsku obnovu zgrade Ministarstvo je odobrilo iznos od 286.048,98 eura. Riječ je o zgradi koja se nalazi unutar kulturno-povjesne cjeline Grada Siska. 

U svom medijskom istupu potpredsjednik Vlade i ministar Bačić iskazao je zadovoljstvo tijekom obnove: „Iznimno sam zadovoljan načinom provođenja obnove i revitalizacije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kvalitetno provodimo sve projekte, ne samo obnove, već i revitalizacije Banovine. Dobro je da se počinje razmišljati o životu nakon obnove", izjavio je ministar Bačić.

Na području grada Siska završila je obnova na 1.416 lokacija te je trenutno aktivno 159 gradilišta obnove. 

Podsjetio je i kako je prošlog tjedna s predstavnicima Europske komisije analizirana realizacija projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti.

Realizacija 319 milijuna eura odobrenih sredstava za sanaciju objekata javne namjene i komunalne infrastrukture jedan je od najuspjelijih projekata Europske komisije. U planiranom roku utrošeno je 540 milijuna eura ili 70 posto više od onog što je odobreno.

Ministar je najavio da će svi projekti koji su u tijeku biti završeni na proljeće iduće godine.

Dodao je i kako će do kraja godine biti završeno osam višestambenih zgrada, stambena naselja u Petrinji i Glini te veći broj zamjenskih kuća. Dobro je krenula i samoobnova, dogovoreno je oko 300 takvih projekata, a samo u višestambenim zgradama bit će 1000 stambenih jedinica. 

Na pitanje kako osigurati opskrbu pitkom vodom za 150 stanovnika glinskog kraja, koje sada opskrbljuju vatrogasci, ministar Bačić je odgovorio kako je već obavljen razgovor s glinskim gradskim čelnicima. Opskrba vodom dosad je bila financirana iz Fonda solidarnosti, a sada će taj trošak preuzeti Vlada do konačnog rješenja.   

 

 

 

 

 

 
 
 
  
 Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Obnova