Ministar Bačić primio predstavnike Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske

  • Slika /slike/Opcenito/2023_10_12-image-1.jpg
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i državna tajnica Dunja Magaš, u četvrtak 12. listopada 2023. godine, primili su predstavnike Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske: Jerka Rošina, Borku Bobovec, Stjepu Butijera te Gorana Rake.

Akademija arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske kao hrvatsko udruženje arhitekata, umjetnika i znanstvenika, poziva hrvatske političke strukture, hrvatsku arhitektonsku i urbanističku znanost i struku te sve druge znanstvene i stručne snage koje dotiču prostor, a naročito osvještenu hrvatsku javnost, da pitanje opstojnosti hrvatskoga prostora iznesu u središte političkoga, znanstvenoga, kulturnoga, gospodarskoga i sveukupnoga društvenoga interesa.

Predstavnici Akademije ministru su uručili Deklaraciju o Hrvatskom prostoru, dokument kojim se stavlja naglasak na razvitak prostora u harmoniji čovjeka i prirode.

Potpisnici Deklaracije smatraju da bez dugoročno održivoga prostora nema ni opstanka hrvatske države te traže da se prostorom upravlja sustavom stupnjevitog planiranja u kojima će sudjelovati krovne nacionalne ustanove i institucije lokalne razine kroz otvoreni način upravljačkog djelovanja u skladu s gospodarskim i društvenim interesima. Takvo sustavno djelovanje pridonijet će usuglašavanju strateških dokumenata, zakona i praksi.

U Deklaraciji se navodi i nužnost upravljanja prostorom integralno zahvaljujući novim planskim i upravljačkim alatima prilagođenima suvremenim fizičkim i digitalnim transformacijama. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje