Ministar Bačić u obilasku gradilišta obnove u gradu Zagrebu

  • Slika /slike/Ministar/2024_02_27_01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić izjavio je u utorak da je u sjevernom dijelu Zagreba trenutno aktivno 41 gradilište zamjenskih obiteljskih kuća koje će biti dovršene do kraja ljeta, a kako bi se ubrzala obnova svih objekata, najavio je 'blokovski' model obnove.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u jutarnjim je satima obišao gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća u Čučerju i Šljiviku, nakon čega je obišao i višestambenu zgradu u Ilici 71 u Zagrebu koja se konstrukcijski obnavlja. Vrijednost radova na tim objektima je 2,3 milijuna eura.

Marija Bublić, vlasnica kuće u Čučerju, zadovoljna je jer će se uskoro useliti u obnovljenu kuću. Obnovu je pozorno nadgledala, i to iz susjedove kuće gdje živi.

U obnovljenu zamjensku kuću uselit će se i Željka Petar iz Čučerja. "Zadovoljna sam, bit će to lijepo" rekla je.

Radovi u punom jeku i u samom središtu Zagreba. U zgradi u Ilici 71 za četiri do pet godina trebalo bi biti obnovljeno 18 stambenih jedinica i 4 poslovna prostora. Ukupni trošak obnove bi mogao biti veći od dva milijuna eura.

"Što se radova tiče, napreduju i brže nego što smo očekivali, što nas raduje" rekao je Rene Medvešek, predstavnik suvlasnika.

"Na području sjevernog Zagreba imamo 34 gradilište zamjenskih kuća i još sedam ih je u samoobnovi. Sukladno rokovima iz ugovora, kroz ljeto će biti dovršene sve zamjenske kuće", izjavio je ministar Bačić medijima. 

Na cijelom području glavnog grada obnovljeno je ukupno 2.900 kuća i zgrada, dok je trenutno 379 višestambenih zgrada u jednom od modela obnove.


Riješeno 500 zahtjeva u modelu samoobnove; uskoro novi, blokovski model obnove 

"To je puno više stambenih jedinica. Evo, samo u jednoj zgradi u Ilici imamo 18 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora. Također, jako se dobrim pokazao model samoobnove jer smo do sada riješili oko 500 zahtjeva naših sugrađana i unaprijed im isplatili potrebne iznose", kazao je ministar.

Kroz idućih mjesec dana, resorno ministarstvo će pripremiti novi model obnove, najavio je Bačić, prema kojemu će se javnu nabavu izvođača radova provoditi za cijele blokove od 20 do 30 zgrada, a ne više za svaku zgradu zasebno kao što je to do sada bio slučaj.  

"To će zahtijevati složeniju pripremu. Kada budemo imali projektnu dokumentaciju, onda ćemo zajedno s predstavnicima suvlasnika i upraviteljima ići u cijeli kompleks obnove tog bloka. Jasno da će to zahtijevati razgovore i pregovore, ali kada se dogovorimo, riješit ćemo odjednom veliki broj zgrada. U neposrednoj blizini obnavlja se jedan blok kao pilot- projekt, gdje je projektantska cijena oko 20 milijuna eura", izjavio je ministar. 

Riječ je o velikom novcima i velikom obujmu građevinskih radova, istaknuo je ministar Bačić, no oni su, kaže, nužni jer se na radi samo na 'krpanju' oštećenih objekata, već na cjelovitom projektu konstrukcijskih obnova kako bi zgrade bilo otpornije na potrese snažnije od onog koji je pogodio Zagreb prije nepune četiri godine. 


U izradi Nacionalni plan stambene politike 

Što se tiče rasta cijena najma stanova, Bačić je napomenuo da su sve države u prvih 10 do 15 godina nakon ulaska u Europsku uniju zabilježile dvoznamenkaste postotke rasta cijena nekretnina. Osim toga, rastu cijena pridonosi i to što se oko 40 posto stanova kupuje gotovinom, a svaki treći kupac je strani državljanin. 

"Svjesni svih tih činjenica, u izradi je Nacionalni plan stambene politike koji ćemo predstaviti tijekom ožujka. U njemu ćemo, zajedno s gradovima i općinama, pripremiti model koji bi omogućio gradnju stanova i za kupoprodaju i za najam, na način da te cijene budu priuštive i mladim ljudima", rekao je.

Tijekom sedam godina provedbe Zakona o subvencioniranim stambenim kreditima prodano je oko 34 tisuće stanova, izvijestio je Bačić koji je ocijenio da se spomenuti zakon pokazao iznimno dobrim. Međutim, dio stručne javnosti,  dodao je, ocijenio je da su ti krediti podigli cijenu stanova u Hrvatskoj.

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Obnova