Ministar Bačić u obilasku radova cjelovite obnove Specijalne bolnice za plućne bolesti u Zagrebu

  • Slika /slike/Ministar/2023_7_27_Zagreb.Rockefellerova5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas su sa suradnicima obišli radove na cjelovitoj obnovi Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova. Radi o projektu obnove ukupne vrijednosti 5,2 milijuna eura, koji se financira iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna.

Ministar Bačić tom je prilikom podsjetio kako je iz Fonda solidarnosti za zagrebački potres odobreno 683 milijuna eura, a s današnjim danom zaprimljeno troškova (realiziranih do 30. lipnja 2023.) u ukupnom iznosu od 944 milijuna eura. 

Osvrnuo se i na obnovu privatne imovine, istaknuvši da je u Zagrebu trenutno aktivno 115 gradilišta. Među njima se obnavljaju i višestambene zgrade, a u nabavi je 12 projekata zahtjevne obnove u Donjem gradu, rekao je ministar Bačić.

Govoreći o obnovi Specijalne bolnice u Rockfellerovoj,  gradonačelnik Tomašević je rekao kako će se oko 1,1 milijuna eura za obnovu Specijalne bolnice povući iz Fonda solidarsnosti, 2,2 iz NPOO-a, a iz državnog prorčuna još 1,2 milijuna eura.

Poručio je i da se radi o kompletnoj obnovi. “Ovo će de facto biti nova zgrada bolnice”, rekao je.

Što se tiče obnove u gradu, gradonačelnik je rekao kako je dosad povučeno gotovo 200 milijuna eura. Zahvalio je Ministarstvu graditeljstva na pomoći da se utroše sva raspoloživa sredstva. 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je koliko je važna ova bolnica te rekao kako je u obnovu zdravstvenog sustava u Gradu Zagrebu utrošeno 95 milijuna eura iz Fonda solidarnosti što je izniman uspjeh.

Podsjetimo, objekt Specijalne bolnice za plućne bolesti pretrpio je znatna oštećenja u zagrebačkom potresu na glavnoj i stražnjoj zgradi, za nosivu konstrukciju utvrđeno je prekoračenje granične nosivosti zidova od obične stare opeke. 
 
S obzirom da se radi o zgradi javne namjene koja se koristi za zdravstvene djelatnosti potrebna je cjelovita obnova konstrukcije objekta – projektirana 4 razina sanacije konstrukcije od potresa te će osim ojačanjaobnova obuhvatiti i toplinsku izolaciju vanjskih zidova, radove na elektrotehničkim i strojarskim instalacijama, građevinsko-obrtničke radove unutarnjih prostora te rekonstrukciju sustava odvodnje. 

Izvođač koji je provodi obnovu je tvrtka HEDOM d.o.o.

Radovi su započeli u travnju 2023. godine, a očekivani rok završetka je travanj 2024. godine.


Izvor: HINA/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Obnova