Ministar Bačić u Petrinji: Zadovoljni smo dinamikom obnove - izgrađena je 191 kuća a uskoro će i useljenje u 180 stanova i 131 montažnih kuća

  • Slika /slike/Ministar/2023_11_06_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu gradonačelnice Magdalene Komes i zamjenika župana Mihaela Jurića obišao je danas dio zamjenskih obiteljskih kuća na području grada Petrinje, od njih 12 koliko ih je završeno protekli tjedan.

Nakon sastanka o obnovi privatnih i javnih zgrada na petrinjskom području s gradonačelnicom Magdalenom Komes, ministar Bačić je rekao da je Vlada donijela odluku o osiguranju sredstava za konstrukcijsku obnovu 42 kuće u Petrinji, pored 26 koje se već obnavljaju na temelju ugovora između Ministarstva kulture i medija i Grada Petrinje, jer predstavljaju pojedinačno kulturno dobro. 

Ministar je također najavio kako će se u sljedećih mjesec do mjesec i pol dana useliti korisnici stanova u osam stambenih zgrada u Petrinji i četiri stambene zgrade u Glini, sa ukupno 180 stanova, na kojima su u tijeku završni radovi na infrastrukturi i opremanju namještajem.

Najavio je i useljenje u 57 drvenih kuća uz Dom umirovljenika u Petrinji i 74 u Glini, kojima će se nakon iseljenja stradalnika potresa proširiti kapaciteti Doma. Također se priprema rušenje stotinjak oštećenih pomoćnih objekata. 

Nakon što je prošlog tjedna završila obnova 12 obiteljskih kuća, ministar Bačić je danas obišao tri kuće, dvije koje su završene i jednu u obnovi.

Riječ je o kući obitelji Lončarević u Kučerovoj ulici, kojoj je izgrađena zamjenska kuća. Vrijednost radova gradnje iznosi 125.000 eura. 

U obnovu državne kuće koju koristi obitelj Ljubice Raušo, uloženo je 54.000 eura uključujući i energetsku obnovu. Riječ je o jednoj od 78 državnih kuća koje se obnavljaju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija. 

Ministar je obišao i završenu zamjensku obiteljsku kuću obitelji Likarević u Sibiću, od 70 četvornih metara, čija gradnja je koštala 194.000 eura.

Podsjetimo, sredstva za gradnju i obnovu privatnih kuća od potresa kao i njihovo opremanje nužnim namještajem osigurana su u državnom proračunu. 

Obnova je u potpunosti završila, kad gledamo i petrinjsko i zagrebačko područje, na 10.750 objekata od čega na 10.207 privatnih zgrada i kuća te na 543 javnih zgrada i infrastrukture.

Trenutno je u obnovi na području zagrebačkog i petrinjskog potresa 1.273 gradilišta (924 privatnih zgrada i kuća i 349 zgrada javne namjene i infrastrukture) dok je u postupku nabave još dodatnih 945 lokacija a još 400 lokacija je u postupku pripreme nabave za izvođače. Dakle ukoliko će Ministarstvo uspjeti ugovoriti navedene nabave uskoro bi mogli otvoriti još oko 1.300 novih gradilišta.

Vlasnici i korisnici kuća izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom radova.

Izvor: MPGI/HINA



Pisane vijesti | Informacija | Obnova