Ministar Bačić u posjetu gradilištima obnove na području Sisačko-moslavačke županije

  • Slika /slike/2023_12_14_obnova7.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik vlade i ministar Branko Bačić u pratnji državnog tajnika Domagoja Orlića danas je održao radne sastanke u Glini i Petrinji na kojima je sudjelovao i Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

U Glini je održan sastanak s gradonačelnikom Ivanom Jankovićem i suradnicima na temu potresa i obnove zgrada u kulturno povijesnoj cjelini Grada Gline, a nakon sastanaka ministar Bačić i župan Celjak obišli su gradilište zamjenske obiteljske kuće u vlasništvu RH. Zamjenska obiteljska kuća obitelji Bajić nalazi se u Glini i građena je kao tipska montažna kuća metalne konstrukcije tzv. C Profil veličine 55 m2. Izvođač radova je TELUR d.o.o. pod stručnim nadzorom KOPIMA d.o.o., a u tijeku su unutarnji radovi na kući. U Majskim poljanama danas je postavljena i energetski učinkovita mobilna kuća za obitelj dok traje obnova njihova doma, a kuća je jedna od 140 privremenih visoko energetskih mobilnih kuća koje je naručilo Ministarstvo za korisnike koji čekaju obnovu svojih domova.

Župan Celjak najavio je useljavanje korisnika u naselje Banovi dvori u Glini s ukupno 74 montažne kuće u nizu , a tamo će smještaj naći stradalnici u potresu dok se njihove kuće i stanovi ne obnove.

U Petrinji je ministar obišao izgrađenu obiteljsku zamjensku kuću korisnika Maria Šajnića veličine 70 m2 koja je korisniku predana na korištenje početkom studenog 2023. Izvođenje radova započela je tvrtka Braniteljska zadruga Izbor plus, a završila BAU GRADNJA d.o.o.iz Gunje u vrijednosti 215 tisuća eura.

Obiteljske kuće u vlasništvu Republike Hrvatske grade se kao zamjenske stambene jedinice za korisnike državne imovine, a koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u kućama koje su stradale u potresu te su predviđene za uklanjanje i financiraju se iz europskih izvora. Devet zamjenskih obiteljskih kuća gradi se na području Gline, devet na području Donjih Kukuruzara i Dvora te devet na području Hrvatske Kostajnice i Sunje.

U sklopu ovog projekta gradi se 4 višestambene zgrade (3 u Glini (57 stanova) i 1 u Dvoru (19 stanova)) i 55 obiteljskih kuća na području Gline, Donjih Kukuruzara i Dvora te na području Hrvatske Kostajnice i Sunje. Vrijednost OPKK projekta „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima „ je 42,9 milijuna eura od čega se 95 % financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 5%  sufinancira se sredstvima državnog proračuna.

U svojoj izjavi medijima ministar Bačić osvrnuo se na izvješće o obnovi koje je jučer podnio Vladi i naglasio: „Puno više od riječi govore dva podatka, a to je da unazad 2 i pol godine za obnovu privatne imovine iz državnog proračuna potrošeno je 72 milijuna eura, a zadnjih 6 mjeseci 93 milijuna eura. Usprkos što smo prvih 6 mjeseci bili zaokupljeni Fondom solidarnosti i obnovom zgrada i infrastrukture javne namjene, uspjeli smo uz kapacitete građevinske operative kojom raspolažemo obnovu privatne imovine ubrzati te vjerujemo kako ćemo tom dinamikom i nastaviti.“

Svoj radni posjet ministar Bačić završio je u Petrinji na sastanku s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes u sklopu kojeg se razgovaralo o statusu obnove na području Petrinje i obnovi 42 građevine u zaštićenoj povijesnoj cjelini.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova