Ministar Bačić u radnom posjetu gradu Petrinji

  • Slika /slike/Ministar/2024_04_29_image-6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića i suradnika, boravio je danas u radnom posjetu gradu Petrinji. Posjet je započeo sastankom s gradonačelnicom Magdalenom Komes i njenim suradnicima na temu obnove privatnih i javnih zgrada oštećenih u potresu na petrinjskom području.

Na sastanku se govorilo i o izgradnji osam višestambenih zgrada koje će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama graditi temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom za privremeni smještaj stradalnika potresa dok se njihovi domovi ne obnove, kao i o obnovi i izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća na području grada Petrinje. 

Nakon radnog sastanka izrazili su zadovoljstvo dinamikom obnove uz koju je pokrenuta i novogradnja kako bi se revitalizirala Petrinja i Banovina, odnosno cijela Sisačko-moslavačka županija. 

Ministar Bačić je kazao kako s gradonačelnicom Komes ima izvrsnu suradnju, zbog čega su radovi na obnovi uspješni i dinamični. „Do sada je ovdje na području Grada Petrinje obnovljeno 3.479 objekata, bilo da se radi o zamjenskim obiteljskim kućama, bilo da se radi o konstrukcijskim ili nekonstrukcijskim obnovama. Mi ćemo tom dinamikom nastaviti i dalje, zbog toga smo održali sastanak da vidimo u kojoj su fazi svaki pojedini segment obnove. Uskoro će biti otvorena gradilišta za osam novih stambenih zgrada, kakvih će na području županije planira izgraditi 36." Podsjetio je kako je krajem 2023. godine u Petrinji izgrađeno i useljeno 8 višestambenih zgrada.

„Priprema dokumentacije za novih 8 stambenih zgrada je u završnoj fazi te očekujemo da će se kroz iduća dva tjedna provesti javna nabava za odabir izvođača radova. Na području Sisačko - moslavačke županije trenutno je u gradnji takvih 18 zgrada dok je njih još 18 u pripremi za gradnju“ rekao je ministar Bačić.

​Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, zahvalila je Vladi i ministru na pomoći te naglasila kako se u gradu istovremeno odvija puno aktivnosti, od poslijepotresne obnove građevina, obnove vodoopskrbnog i sustava odvodnje, katastarske izmjere, zbog čega je u gradu otežana situacija u odvijanju prometa.  „I dalje molimo građane za strpljenje. Rezultati su vidljivi, pomaci su vidljivi. Centar grada, dakle zgrade koje su u nadležnosti, za koje su sredstva osigurana u državnom proračunu što u Ministarstvu graditeljstva, što u Ministarstvu kulture, dobro napreduju. Ove godine ćemo već imati prve završene zgrade u centru Petrinje, približavajući se  Danu grada, što nas veseli, naročito zbog naših Petrinjaca”, kazala je gradonačelnica.
 
Ravnatelj Šustić kazao je kako Državna geodetska uprava trenutno na području Petrinje provodi katastarske izmjere. „Nakon provedenih katastarskih izmjera uslijedit će obnova zemljišnih knjiga. Obuhvaćeno je 10 katastarskih općina, pa i sama katastarska općina Petrinja. Aktivnosti pokrivaju oko 5500 hektara i više od 26 tisuća katastarskih čestica i oko 16 tisuća zgrada. Ukupna vrijednost investicije je viša od šest milijuna eura. To je dio višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja kojeg je Vlada Republike Hrvatske predložila Hrvatskom saboru, a Hrvatski sabor donio program. Nakon provedenih katastarskih izmjera, kojim će biti obuhvaćane, izmjerene i zgrade koje su u samoj obnovi, uspostavit će se novi katastar i nova zemljišna knjiga koja će omogućiti građanima Petrinje i okolice da slobodno raspolažu svojim nekretninama kojima će se zasigurno, ne samo najvećim dijelom i zbog obnove, ali i zbog sređenih papira, njihova vrijednost će zasigurno porasti i same nekretnine će se moći uključiti u normalne financijske tokove države“, kazao je Šustić. Izmjere traju već godinu dana, na osam katastarskih izmjera su aktivnosti završene i uslijedit će obnova zemljišne knjige, a na dvije lokacije izmjere se očekuju do početka ljeta.

Ministar Bačić je u pratnji gradonačelnice Komes i ravnatelja Šustića  danas obišao i nekoliko gradilišta. Prvo je ono Katastra i Državnog arhiva u Ulici Ivana Gundulića 1 u Petrinji, zgrade koja ima status zaštićenog kulturnog dobra. Izvođač radova je tvrtka Mipcro, stručni nadzor provodi Eptisa Adria, a za projektantski nadzor zadužena je tvrtka Uljanik. Vrijednost cjelovite obnove iznosi 3,2 milijuna eura, a izvor financiranja osiguralo je Ministarstvo kulture i medija. 

Nakon Katastra, ministar je obišao gradilište Gradske vijećnice na istoj lokaciji. Vrijednost cjelovite obnove iznosi 10 milijuna eura koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU, Mehanizma za oporavak i otpornost i državnog proračuna. Izvođač radova je tvrtka Strabag, stručni nadzor provodi Eptisa Adria, a za projektantski nadzor zadužena je tvrtka BCDE.
 
Ministar je tijekom posjete s gradonačelnicom obišao i gradilište organizirane konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Radićevoj 10. Riječ je o višestambenoj zgradi s četiri stana, a procijenjena vrijednost radova je viša od pola milijuna eura te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u Graberju u koju se vlasnica uselila.
 
Spomenimo i kako je na području grada Petrinje obnova u potpunosti završila na 3.479 privatnih zgrada i kuća, izgrađeno je  8 višestambenih zgrada sa 128 stambenih jedinica te 110 kuća.  Obnova je trenutno u tijeku na 319 lokacija - gradi se 58 zamjenskih obiteljskih kuća, provodi se 183 konstrukcijskih obnova te 69 nekonstrukcijskih obnova. Dodatno, za obnovu je na području grada isplaćeno ukupno 19,7 milijuna novčanih pomoći koja uključuje nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu, pomoć umjesto gradnje kuće, pomoć za kupnju kuće ili stana, trošak koordinacije samoobnove, trošak opremanja obiteljske kuće, trošak izrade projekta, novčane pomoći za uklanjanje i gradnju.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova