Ministar Bačić za RTL Danas: U srijedu u Saboru raspravljamo novi zakon o obnovi, do studenog ćemo izgraditi 120 novih kuća

Slika /slike/Ministar/2023_02_13-RTL-danas_.jpg

U RTL-u Danas potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić govorio je o ubrzanju obnove i drugim aktualnim temama.

Istaknuo je da nije zadovoljan obnovom obiteljskih kuća, no naglasio je kako se paralelno odvija kvalitetna i dobra obnova javne infrastrukture.

Na pitanje što misli što je važnije gledateljima iz kontejnera, ministar je kazao kako za građane dileme nema i kako je njima najvažnije doći u svoj dom. "Zato je i prioritet ljudima pomoći da do zime imaju prikladan smještaj“, istaknuo je.


Ubrzana izgradnja

"U srijedu ćemo raspraviti zakon koji sam predložio, objedinit ćemo tri tijela u ministarstvu. Time ćemo strahovito ubrzati razmjenu informacija i postupanje. Smanjio sam broj procedura, smanjio sam i broj sudionika obnove. Nadam se da će Sabor to i usvojiti. Drugo, napravili smo program stambenog zbrinjavanja sugrađana u kontejnerima kroz 11 modela stambenog zbrinjavanja. Treće, nećemo zaboraviti i na one koji nisu u kontejnerima. U ponedjeljak sam u Sisku otvorio radove na prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi višestambenih zgrada. Dvije zgrade s 38 stanova“, rekao je.​

Ministar je dodao da je siguran da će u idućih mjesec dana ljudi ući u 10-ak zamjenskih kuća. "Sada radimo na ubrzanoj izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća. Nadam se da ćemo do 1. studenog oko 120 potpuno novih kuća sagraditi, useliti dio njih iz kontejnera. Gradimo višestambene zgrade, njih 14 s 208 stanova. Tu ćemo također useliti dio onih iz kontejnera“, rekao je.

Iz Fonda solidarnosti do sada je utrošeno oko 40 posto, odnosno 4 milijuna eura. Rekao je da je to utrka s vremenom te da se na dnevnoj razini provjerava svaki projekt koji značajnije participira u dodjeljenim sredstvima od milijardu eura.

Upitan može li obećati da ni jedan euro nećemo morati vratiti, ministar je poručio da će nastojati no da nije sve na njemu nego i na krajnjim korisnicima, dekanima, ravnateljima škola...

"Ugovorili smo 2,8 milijarde eura kako bismo potrošili milijardu eura. Radimo sve da ih i potrošimo“, kazao je.

Izvor: RTL/MPGI



Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova