Ministar Darko Horvat boravi u radnom posjetu Crnoj Gori

  • Slika /slike/Ministar/2021_7_26_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravi u radnom posjetu Crnoj Gori gdje je s ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem u Vili Gorica u Podgorici, u ponedjeljak 26. srpnja 2021. godine, održao bilateralni sastanak u sklopu kojeg je potpisan Memorandum o suglasnosti.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je proces digitalizacije u administraciji, sa ciljem da se u Crnoj Gori elektroničkim putem može dolaziti do svih zahtjeva, urbanističko tehničkih rješenja i dobivanja građevinskih dozvola čime bi se smanjila korupcija ali i ubrzale procedure koje su do sada predstavljale barijeru.
 
"Jedan od glavnih projekata na kojem trenutno radimo je i proces digitalizacije prostornih i urbanističkih planova. Do sada smo digitalizovali prostorne i urbanističke planove u Podgorici, Nikšiću i Budvi. Plan nam je da do kraja godine digitalizujemo sve prostorne i urbanističke planove u Crnoj Gori, nakon čega će svako moći da vidi šta na svojim parcelama može da gradi”, kazao je ministar Mitrović.
 
Nakon bilateralnog sastanka delegacija usljedilo je svečano potpsivanje Memoranduma o  suglasnosti čiji je cilj uspostavljanje i jačanje suradnje između sudionika u području prostornog uređenja i poticanje sudjelovanja stručnjaka iz područja prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja u zajedničkim projektima.  

„Predstavlja mi zadovoljstvo činjenica da sam danas, zajedno sa ministrom Darkom Horvatom, potpisao memorandum o razumijevanju između Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, kojim smo i pravno formalizovali saradnju u oblasti planiranja prostora. Ovim Memorandumom su Crna Gora i Republika Hrvatska potvrdile i dodatno osnažile svoje veoma dobre bilateralne odnose.“, kazao je Mitrović.
 
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske Darko Horvat se zahvalio ministru Mitroviću na pozivu i istakao da Crna Gora u Hrvatskoj ima istinskog prijatelja u procesu približavanja evroatlanskim integracijama. 
 
 “Imamo mogućnost i stručno znanje da vam pomognemo u procesu pristupanja EU kako bi što prije postali punopravna članica EU.  Današnji potpis Sporazuma je jasni iskorak u namjeri da Crna Gora i Hrvatska zajedničkim snagama pristupe rješavanju ključnih konkretnih problema kako u segmentu digitalizacije svih potrebnih akata kojim se stiče pravo građenja, tako i u segmentu uređenja prostora.”, kazao je Horvat.
 
Na današnjem sastanku sa ministrom Darkom Horvatom dogovorena je i razmjena eksperata dviju zemlje kako bi se što kvalitetnije radilo na izradi prostorno planske dokumentacije.

Uz ministra Horvata u radnom posjetu Crnoj Gori su državna tajnica Dunja Magaš, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić, tajnik Kabineta ministra Goran Gotal, posebni savjetnik ministra Vanja Ovčar, voditeljica službe Ingrid Gojević i stručna savjetnica Nadalina Katovčić Vlašić. 


Izvor fotografija: gov.me/S. Matić

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja