Ministar Goran Marić na Hrvatskom radiju: Ne odlučujem ja tko će biti u Upravnom vijeću CERP-a

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/HR A sada Vlada.jpg

Ministar je jutros, 2.svibnja 2018. godine sudjelovao u emisiji Hrvatskoga radija "A sada vlada".

U jednim novinama u kojima se stručno bave pitanjima gospodarstva nedavno je rečeno kako je ministar državne imovine Goran Marić bio toliko fasciniran predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, točnije njenim potezom da državi i posredno Gradu Zagrebu ustupi veći dio šume Pantovčak, da je kao ministar omogućio da njezin ured dobije jedno mjesto u članstvu Upravnog vijeća CERP-a.

"Ja ne mogu nikome osigurati niti jedno članstvo u Nadzornom odboru. To nije moj posao. Tko god to razumije, zna da ja to ne mogu. Radi se kontinuirano o ciljanim podvalama i ne osvrćem se na takve napise", rekao je ministar jutros za emisiju Hrvatskog radija "A sada Vlada". "Kad bih trošio vrijeme na to, onda bih svaki dan morao demantirati nešto što nije istina. Nema reciprociteta, nema dojmljivosti, mene ništa ne može impresionirati niti deprimirati. Koncentriran sam na svoj posao maksimalno. Radim ga profesionalno, odgovorno. Ne odlučujem ja tko će biti u Upravnom vijeću CERP-a. O tome odlučuje Vlada i na prijedlog Vlade je u zakonu predviđeno da u Upravno vijeće CERP-a osim dosadašnjih ministara koji su u prvom čitanju ušli u Upravno vijeće, uđu i ministar pravosuđa i predstavnik ureda predsjednika Vlade RH. A nigdje se u zakonu ne spominje Ured predsjednice niti predsjednica. I to svatko  dobronamjeran vidi. Ali ako netko hoće spletkariti, ja na to ne mogu utjecati", rekao je.

Ministar državne imovine u emisiji se osvrnuo i na pohvalu Europske komisije  o napretku njegova ministarstva u prodaji manjinskih udjela u poduzećima u državnom vlasništvu. Najavio je daljnje smanjenje udjela u trgovačkim društvima.

"Mi prema posljednjim podacima imamo udjele u 415 trgovačkih društava koja nisu trgovačka društva od posebnog interesa. Usporedbe radi, prije godinu i pol dana bilo je udjela u 476 trgovačkih društava. Samo u zadnjih nekoliko mjeseci smanjili smo udjele u 30 trgovačkih društava, a u zadnjih godinu i pol dana u 76 trgovačkih društava ", rekao je. U većini tih trgovačkih društava udjeli su do 10 posto.

Rekao je između ostalog i da registar državne imovine postoji, ali da je nepotpun i netočan. Radi se na njegovom ustroju i donosi se novi zakon o državnom registru. 

Poveznica na emisiju Hrvatskog radija.


 

Pisane vijesti