IEC baza za energetske certifikate dobar je primjer digitalizacije državne uprave

Pomoćnica ministra Maja-Marija Nahod sa suradnicima je sudjelovala na 18-toj po redu WinDay konferenciji koja se od 24. do 27. travnja 2018. održala na otoku Sveti Nikola kod Poreča.

Pomoćnica Nahod na konferenciji je prezentirala digitalne transformacije procesa u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja uvođenjem modernih alata koji će pomoći povećanju produktivnosti. Tako je, 24. travnja 2018.,  u sklopu prikaza „analiza slučaja“ prezentiran Informacijski sustav energetskih certifikata IEC (https://eenergetskicertifikat.mgipu.hr) - aplikacija koja omogućuje ovlaštenim osobama za energetsko certificiranje, energetske preglede zgrada i/ili redovite preglede sustava grijanja, sustava hlađenja i sustava ventilacije i klimatizacije u zgradi, izdavanje i pohranu energetskih certifikata i unos podataka o energetskom stanju zgrade.

PPT prezentacija

Podaci iz IEC-a dijelom će biti dostupni javnosti u vidu izvadaka iz Registra ovlaštenih osoba koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada, popisa nositelja Programa osposobljavanja ovlaštenih osoba koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada te izvadak iz Registra izdanih energetskih certifikata. Putem javnog dijela aplikacije omogućen je pristup nositeljima Programa osposobljavanja i usavršavanja, ovlaštenim osobama koje provode energetsko certificiranje i energetske preglede zgrada te neovisnim kontrolorima energetskih certifikata.

Idućeg dana, 25. travnja 2018., pomoćnica Nahod sudjelovala je na panelu pod naslovom: „Hrvatska – poslovno-tehnološki tigar – potencijal ili bajka?“  Raspravljalo se o postojećem stanju i mogućnostima a Nahod je istaknula da potencijale trebamo osloboditi. Potrebna je bolja suradnja znanstvenih institucija i gospodarstva. „Snaga bez koje bi digitalna transformacija kolaboracije i rada ostala bez učinka su ljudi unutar Uprave, zaposlenici koji svakim danom naprave jedan korak više, izlaze iz svojih zona komfora i dopuštaju si rast i razvoj zajedno sa promjenama. Uz takav tim i podršku IT službe u ministarstvu, to je jedini mogući strateški smjer kojim prkosi prosjeku i mijenja praksu.“ kazala je Nahod.

WinDays konferencija je ujedno jedna od najvećih regionalnih IT i Business konferencija koju je ove godine posjetilo više od dvije tisuće sudionika. Ove je godine naglasak stavljen na digitalne transformacije kao preduvjet za stvaranje uspješnijeg gospodarstva i društva. Poziv organizatora koji je prepoznao nastojanja i rezultate digitalizacije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja svakako je potvrda da je IEC dobar primjer digitalizacije državne uprave a ujedno i poticaj da digitalizaciju ostalih procesa Ministarstva trebamo razvijati u istom smjeru. 


Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost