Ministar Goran Marić na radnom sastanku u Sisačko-moslavačkoj i Brodsko-posavskoj županiji

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/BPZ SMZ (2).jpg

Ministar državne imovine Goran Marić s pomoćnicom ministra Ivanom Pintar u ponedjeljak, 2. srpnja 2018. godine posjetio je Sisačko-moslavačku i Brodsko-posavsku županiju gdje je održao radne sastanke na temu novog Zakona o upravljanju državnom imovinom. Raspravljalo se i o suradnji Ministarstva državne imovine s jedinicama lokalne samouprave, neriješenim zahtjevima i zapuštenoj imovini na području županija

U Sisku, ministar Marić susreo se sa sisačko moslavačkim županom Ivom Žinićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja Sisačko-moslavačke županije.
 
Saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović osvrnuo se na novi Zakon: „Ministarstvo državne imovine je novim Zakonom napravilo veliki iskorak u politici prema lokalnoj samoupravi. Primjer je upravo Grad Petrinja s kojom je Ministarstvo u samo godinu dana potpisalo šest ugovora, a prije toga, punih dvadeset pet godina niti jedan“, rekao je gradonačelnik Dumbović, zahvalivši se hrvatskoj Vladi te ministru Mariću na dolasku i otvorenoj suradnji.
 
„Izražavam zahvalnost ministru Mariću i Ministarstvu  na svemu onome što su u zadnje dvije godine napravili za našu županiju. Novi Zakon daje mogućnost jedinicama lokalne samouprave da upravljaju određenim nekretninama, što ranije nije bilo moguće. Novi Zakon omogućit će bolji razvoj naše županije“, rekao je župan Žinić.
 
Ministar Goran Marić je prisutne čelnike lokalnih uprava upoznao s mogućnostima i prednostima koje novi Zakon donosi jedinicama lokalne samouprave. „Zahvaljujem županu Žiniću na organiziranom sastanku koji je bio plodonosan, učinkovit i koristan za Ministarstvo, ali i za jedinice lokalne samouprave. Od samih nacrta do konačna sadržaja, ovaj je Zakon pripreman gotovo godinu dana. Prošao je svu proceduru, uvažili smo brojna mišljenja, sugestije. Zakon nije stranački, nije ideološki, nije kartelski, nije ni Zakon interesnih skupina. Novi Zakon je reformski, Zakon nacionalnih interesa koji će najviše pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave“, rekao je ministar Marić, dodajući kako je temeljna nit vodilja pri izradi Zakona bila da imovina mora služiti onima koji žive uz nju i u njezinu okruženju.
 
Tom je prigodom ministar Goran Marić s načelnikom Općine Sunja Grgom Dragičevićem potpisao Ugovor o osnivanju prava građenja, na građevinskoj parceli ukupne površine 6.033 četvorna metra u svrhu izgradnje reciklažnog dvorišta. Vrijednost nekretnine iznosi 315 tisuća kuna.
Istom je prigodom ministar Marić uručio gradonačelniku Petrinje Dumboviću dva ugovora o darovanju. Gradu Petrinji Ministarstvo državne imovine daruje nekretninu površine 3.079 četvornih metara u svrhu uređenja dječjeg igrališta Vatrogasno. Ugovorom o darovanju nekretnine u k.o. Petrinja, Republika Hrvatska daruje Gradu Petrinji nekretninu površine 2.881 četvornih metara u svrhu građenja parka s multifunkcionalnim igralištima i ljetnom pozornicom i rekonstrukcije dijela nasipa i korita rijeke Petrinjčice.
 
Nakon sastanka, ministar Goran Marić se uputio prema Brodsko-posavskoj županiji na radni sastanak sa brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićom, gradonačelnicima i načelnicima s područja Brodsko-posavske županije.
 
Župan Marušić, gradonačelnici i načelnici izrazili su veliko zadovoljstvo novim Zakonom i održanim sastankom s ministrom Marićem. Tom je prigodom župan među ostalim  rekao: „Ovo je jedan od najoperativnijih sastanaka kojem sam prisustvovao u zadnjih nekoliko godina. Ovo je vidljiv primjer decentralizacije i rada Države na opće dobro. Ovo je jasan primjer kako Država treba funkcionirati i odnositi se prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave“.
 
„Jedan od ciljeva Ministarstva je da u roku dvije do tri godine aktiviramo svu zapuštenu, opustošenu i otuđenu imovinu i u tom smislu su ovakvi sastanci korisni i dragocjeni. Više koristi ovakav sastanak nego stotine telefonskih poziva i dopisa. Imovina i ljudi su temeljni atributi države. Nekada je Slavonija bila obećano odredište mnogima za preživljavanje, a danas je nažalost odredište za odlazak. Novim Zakonom i aktivacijom državne imovine želimo pripomoći ostanku mladih na ovim područjima, potaknuti investicijski ciklus i zapošljavanje na ovim prostorima“, rekao je ministar Goran Marić.

Pisane vijesti