Ministar Goran Marić na radnom sastanku u Zagrebačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Slika /arhiva-midim//slike naslovnica/ZBBŽ (4).jpg

Ministar državne imovine Goran Marić s pomoćnicom ministra Ivanom Pintar u utorak, 3. srpnja 2018. godine posjetio je Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje je održao radne sastanke na temu novog Zakona o upravljanju državnom imovinom. Raspravljalo se i o suradnji Ministarstva državne imovine s jedinicama lokalne samouprave, neriješenim zahtjevima i zapuštenoj imovini na području županija.

U Zagrebu, ministar Goran Marić susreo se sa zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem te gradonačelnicima i načelnicima s područja Zagrebačke županije.
 
Župan Kožić, gradonačelnici i načelnici izrazili su veliko zadovoljstvo novim Zakonom i održanim sastankom s ministrom Marićem. Župan Stjepan Kožić osvrnuo se na novi Zakon: „Nakon ministrove prezentacije novog Zakona i mogućnosti koje on donosi jedinicama lokalne i regionalne samouprave gotovo nije bilo pitanja osim podrške kvaliteti novog zakonskog rješenja i načina funkcioniranja između Ministarstva i lokalnih uprava. Novi Zakon je konačno jedan pravi reformski zakon, zakon koji jedinicama lokalne samouprave omogućuje da bez naknade dobiju određenu imovinu s kojom će razvijati svoja područja, privlačiti investitore, a time stvarati puno kvalitetnije uvjete za život i rad na našem području. Siguran sam da će se kroz suradnju između Ministarstva državne imovine i jedinica lokalne i regionalne samouprave koja je učinkovita i svrsishodna Zakon uspjeti i provesti“.
 
Ministar Goran Marić podsjetio je kako ovakve sastanke održava diljem Hrvatske, a ovaj u Zagrebačkoj županiji ocijenio je plodonosnim i korisnim, kako za Ministarstvo tako i za jedinice lokalne samouprave. „Pravni prethodnici Ministarstva nisu komunicirali  s lokalnim upravama, a nama su one glavni partner. Činimo to s razlogom, jer se potencijal gospodarskog rasta, zaposlenosti, proračunskih prihoda jedinica lokalne samouprave i Državnog proračuna u velikoj mjeri temelji na aktiviranju zapuštene, napuštene, a često i opustošene imovine. Novi Zakon je po svom sadržaju i poantama reformski, decentralizacijski. Ovo je prvi Zakon kojim se imovina prenosi u vlasništvo jedinica lokalne i regionalne samouprave. Stoga je on Zakon istinskog oživljavanja, reanimacije imovine. Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo čine sve napore da aktiviranjem državne imovine omoguće razvoj jedinica lokalne samouprave. Time ćemo potaknuti ostanak mladih u Hrvatskoj, jer je Zakon poticajan, motivirajući za ulaganja, investicije, a time za cjelovitu revitalizaciju Hrvatske“, rekao je ministar Goran Marić.
 
Nakon sastanka, ministar Goran Marić posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje je imao  radni sastanak sa bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, gradonačelnicima i načelnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
„Ministarstvo državne imovine je novim Zakonom napravilo veliki iskorak u politici prema lokalnoj samoupravi. Izražavam zahvalnost ministru Mariću i Ministarstvu  na svemu onome što su napravili za našu Županiju. Ministrovo izlaženje na teren i održavanje ovakvih sastanaka sa županima, gradonačelnicima i načelnicima dobar je primjer rješavanja predmeta. Pozdravljam ovakav način rada, ali pozdravljam i novi Zakon koji će riješiti mnoge naše predmete“, rekao je župan Bajs.
 
Ministar Goran Marić je prisutne čelnike lokalnih uprava upoznao s mogućnostima i prednostima koje novi Zakon donosi jedinicama lokalne samouprave. „Zahvaljujem županu Bajsu na organiziranom sastanku koji je bio plodonosan, učinkovit i koristan za Ministarstvo, ali i za jedinice lokalne samouprave. Novi Zakon nije stranački, nije ideološki, nije kartelski, nije ni Zakon interesnih skupina. Novi Zakon je reformski, Zakon nacionalnih interesa koji će najviše pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Prvi puta u povijesti Republika Hrvatska zakonski imovinu od javnog značaja prenosi u vlasništvo jedinica lokalne i regionalne samouprave. To se konkretno odnosi na nekretnine koje su korištene u naravi kao škole, bolnice, domovi zdravlja te groblja, mrtvačnice, parkovi, spomenici, dječja igrališta, sportsko rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni, vatrogasni i spomen domovi i tržnice“, rekao je ministar Marić, dodajući kako je jedan od ciljeva Ministarstva da se u roku dvije do tri godine aktivira sva zapuštena, opustošena i otuđena imovina.
 
Tom je prigodom ministar Goran Marić uručio načelniku Općine Veliko Trojstvo Ugovor o osnivanju prava građenja za projekt sanacije odlagališta otpada.
 
 

Pisane vijesti