Ministar Goran Marić u Ivancu

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/maric1-ivanec-270818.jpg

IVANEC, 27. kolovoza—Ministar državne imovine Goran Marić i državni tajnik Tomislav Boban u ponedjeljak,  27. kolovoza bili su u radnom posjetu Ivancu. S gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem i njegovim suradnicima razgovarali su o djelotvornijoj suradnji Ministarstva i tijela gradskih vlasti.

Sugovornici su razmatrali mogućnosti korištenja nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske za potrebe lokalne zajednice, s posebnim osvrtom na nekadašnji pogon tekstilne tvrtke Varteks d. d. na ivanečkom području. Tijela vlasti Grada Ivanca, naime, planiraju nekretninu, koju je nekada koristilo dioničko društvo Varteks, prenamijeniti u poduzetničko-poslovni inkubator.

Nakon sastanka gradonačelnik Ivanca Milorad  Batinić je kazao da je suradnja s Ministarstvom državne imovine konstruktivna: „Pogon Varteksa  napušten je  od 2014. godine  i otada osobit problem građanima predstavlja neuređeni, neodržavani  okoliš. Naš je interes na tom prostoru  otvoriti poslovno-proizvodni inkubator. Očekujemo pozitivnu odluku Ministarstva o dodjeli na korištenje toga zemljišta  Grada Ivancu. Prvi sljedeći korak jest obaviti procjenu stanja spomenutoga objekta.“ U međuvremenu je Ministarstvo još dva prostora u državnom vlasništvu dalo Gradu na korištenje, a gradonačelnik Batinić očekuje da će oni  uskoro biti darovani u vlasništvo Ivancu.   
 
Ministar Goran Marić potvrdio je dobru suradnju Ministarstva i predstavnika Grada Ivanca pohvalivši pritom osobito kvalitetnu organizaciju netom održanoga sastanka. Kad bi i druge  gradske i općinske uprave organizirale „ovako učinkovite sastanke, bilo bi znatno lakše i brže rješavati otvorena pitanja“, kazao je ministar Marić.
 
„Nema veće sreće za Vladu Republike Hrvatske nego kada se prostor pustoši pretvori u prostor života. Vjerujem da je to realno postići za otprilike jednu godinu.  Vidjeli smo kako zapušteno izgleda prostor nakon tri godine zanemarivanja. Kako li tek izgledaju oni prostori i zgrade koji leže napušteni i zaboravljeni 30 ili 40 godina?!
Nadam se da će i ovaj projekt potaknuti mlade ljude da pronađu svoj interes kroz samozapošljavanje, da ostanu na ovim prostorima, da ostanu, u Hrvatskoj,“ nastavio je ministar Marić. Sljedeći korak predstavlja procjena vrijednosti  nekretnine te obrada zahtjeva Grada Ivanca, obrazložio je Goran Marić. Procijenio je da će se taj postupak  dovršiti najkasnije za dva mjeseca. 
 
Republika Hrvatska dugo godina nije bila učinkovita u pogledu suradnje s jedinicama lokalne i  područne samouprave. U minulih godinu i pol, međutim, ministar Marić je potpisao 1400 odluka i 830 ugovora,  koji se mahom odnose  na davanje na korištenje, odnosno darovanje državnih nekretnina u vlasništvo  općinama, gradovima i županijama.

Pisane vijesti