Ministar Marić u Rijeci

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Ministar Marić na radnom sastanku u Gradu Rijeci (1).JPG

RIJEKA, 2. svibnja 2018. godine

Ministar državne imovine Goran Marić sa suradnicima u srijedu, 2. svibnja 2018. godine u Rijeci je na radnom sastanku s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarao o djelotvornom aktiviranju imovine u vlasništvu Republike  Hrvatske na korist lokalne zajednice. Razmatrali su mogućnosti učinkovitoga rješavanja imovinskih odnosa na lokalnoj razini, s posebnim osvrtom na poslovne prostore u vlasništvu Grada koje koriste tijela državne uprave, te na stanove u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Grad Rijeka.
 
Ministar Marić je gradonačelniku Obersnelu predao darovnicu na temelju koje će Ministarstvo državne imovine Gradu Rijeci darovati nekretnine  u vlasništvu Republike Hrvatske na području Drenove. Na zemljištu u Drenovi Grad Rijeka planira izgraditi komunalnu infrastrukturu i pristupne ceste između naselja Bok i Drenovski put. Vrijednost darovanih nekretnina procijenjena  je na više od 800 tisuća kuna, a Grad Rijeka se obvezao nekretnine privesti svrsi u sljedećih pet godina.  
Tim povodom ministar Marić je kazao da se prvi službeni posjet Ministarstva državne imovine Rijeci pomno pripremao te dodao: „Zbog puno razloga trebali smo u Rijeku doći i ranije, ali ovaj kasni, odgođeni datum posjeta Rijeci nije refleks ili pokazatelj  liste prioriteta.  Rijeka je, naime, sama, svojim gospodarskim značajem i aktivizmom,  odredila svoje  mjesto na listi  prioriteta. Rijeka je grad za koji se uvijek treba dobro pripremiti, jer upravo njezina gospodarska specifičnost, snaga i povijest to određuju.
Današnjim sastankom, mi iz Ministarstva državne  imovine,  želimo se s puno pozornosti uključiti u taj dinamizam kojim živi grad …I ovaj današnji sastanak  će poslužiti da  zajedno utvrdimo  i identificiramo  predmete i moguće prepreke koje stoje još iz prijašnjih vremena, odnosa, prakse. Jer to i jest uloga i odgovornost Ministarstva kao  nove institucije:  Susretom i  otvorenom suradnjom s lokalnom zajednicom i  s  lokalnom  upravom, rješavati i aktivirati sve što je stajalo zapušteno, od konkretnih predmeta do odnosa koji su jednako tako često bili zapušteni. Ovakvi sastanci prekidaju „govor i zidove šutnje“. Njima demistificiramo odnose prema državnoj  imovini, i odnose između državnih i lokalnih institucija.„
 
Gradonačelnik  Obersnel je pak naglasio da je zadovoljan postignutim  sporazumom budući da će zemljište omogućiti prometno povezivanje gradskih četvrti  te dodao da će se velik dio problema vlasništva riješiti novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom, jer će omogućiti da se na lokalnu samoupravu prenese vlasništvo objekata poput vrtića, škola, zdravstvenih ustanova i sportskih objekta.  
„Neriješeni imovinski odnosi predstavljaju problem osobito u kontekstu investicija. Imali smo, primjerice, situaciju da su neke škole ili vrtići građeni na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Hrvatske. Zbog neriješenih odnosa nismo mogli prijaviti objekte za programe energetske učinkovitosti i dobiti europska sredstva za njihovu obnovu. Novim  zakonom i rješavanjem takvih odnosa to više neće predstavljati  problem,“ ocijenio je gradonačelnik Rijeke.

Pisane vijesti