Ministar Paladina: Dinamika obnove se ubrzala

Slika /slike/Ministar/2022_09_25-image.3.jpg

Gostujući u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije ministar Paladina istaknuo je da je početkom godine bilo obrađeno 15-ak posto zahtjeva, a sada ih je obrađeno 35 posto, iz čega je vidljivo poboljšanje dinamike procesa te da će Ministarstvo sve zahtjeve obraditi u idućoj godini.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina gostovao je u nedjeljnom Dnevniku Hrvatske radiotelevizije.

U intervjuu sa Zrinkom Grancarić, ministar Paladina istaknuo je da se dinamika obnove ubrzava te da se pokazuju rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih pripremnih radnji, poput ugovaranja. "Tako će biti sve više i više u narednom periodu", rekao je ministar.
 
Ostvareni ciljevi
 
Ministar je rekao da je prije malo više od šest mjeseci predstavio ciljeve koji su se ostvarili.

"Zadali smo cilj da do kraja ljeta imamo, što se tiče konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata, više od 200 gradilišta i u ovom trenutku ih i imamo. Govorimo o 80-ak gradilišta zamjenskih, obiteljskih kuća na Banovini, o 16 višestambenih zgrada koje se grade na Banovini, imamo 40-ak gradilišta konstrukcijske obnove na području grada Zagreba, imamo više od 100 gradilišta konstrukcijske obnove javnih objekata. To je cilj koji smo ostvarili.", rekao je.
Dodao je da se mora razumjeti da se ovdje ne radi o jednostavnom poslu.

"Radi se o velikom broju oštećenih objekata nakon potresa, što je inženjerski zahtjevan posao. Za svaki taj posao treba ugovoriti pet različitih usluga".

Ubrzana dinamika
 
Ministar Paladina rekao je da je puno posla napravljeno. "Primjerice, početkom godine je u Ministarstvu bilo obrađeno 15-ak posto zahtjeva, sada ih je obrađeno 35 posto. Na puno njih, a ukupno ih je zaprimljeno oko 30.000, se radi. Riječ je o zaista velikom poslu koji je pred nama, a velik dio je i odrađen. Vjerujem da ćemo u narednih šest mjeseci obraditi ukupno 2/3 zahtjeva. Možemo reći da ćemo tijekom sljedeće godine završiti postupak što se tiče posla u Ministarstvu", dodao je.

Obnovljeno oko 6000 objekata nekonstrukcijskom obnovom

Ministar je objasnio da je manje zahtjevnim radovima nekonstrukcijske obnove do sada obnovljeno oko 6000 objekata. "Do danas je završena obnova onih manje zahtjevnih radova, nekonstrukcijskih elemenata na 3.500 objekata, obiteljskih kuća - na Banovini je obnovljeno u organiziranoj obnovi nekonstrukcijskih elemenata, a u Zagrebu za 2.500 objekata je isplaćena novčana pomoć za nekonstrukcijske elemente. Veliki posao je napravljen.", rekao je.

U fokusu će u narednim mjesecima biti kontejnerska naselja i korisnici mobilnih stambenih jedinica. "Sa strane Ministarstva napravit ćemo sve napore da se obrade svi zahtjeve koji još nisu. Središnji državni ured koji provodi obnovu na tom području, mora napraviti maksimalni napor da obnova završi što je prije moguće. Korisnicima ćemo još jednom ćemo ponuditi da pronađu smještaj u najmu i da mi snosimo taj trošak ili da im mi ponudimo zamjensku nekretninu. Moram napomenuti da dio korisnika, iako je imao tu mogućnost, to ne želi", rekao je ministar.

Izvor: HRT/MPGI
 

Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova