Ministar Paladina predstavio plan ubrzanja obnove

Slika /slike/press/HN20220414486187.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u četvrtak je predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa, poručivši da je jedan od glavnih prioriteta do zime osigurati adekvatan smještaj građanima koji još žive u kontejnerima. 

"Prioritet nam je da građanima koji su trenutno još uvijek smješteni u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili u nekom drugom adekvatnom smještaju", rekao je ministar Paladina na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio pet ključnih točaka ubrzanja obnove.

Prva se odnosi na učinkovitiju organizaciju, u sklopu čega je Paladina najavio jačanje ljudskih kapaciteta u Ministarstvu i Fondu za obnovu.

“Činjenica je da godinu i pol nakon formiranja Fonda za obnovu na području Zagreba i okolice nemamo niti jedno gradilište. Taj podatak govori sam za sebe, a govori i o tome da su potrebne određene prilagodbe. Zbog toga ćemo u narednih mjesec ili dva napraviti organizacijske promjene koje smatramo potrebnima kako bi se proces ubrzao”, poručio je Paladina.

Uvođenje generičkih troškovnika i okvirnih sporazuma za efikasniju provedbu nabave

Također, najavio je efikasniju i bržu nabavu, kao i neke regulatorne izmjene.

“Ustanovili smo kako je važno da informiramo građevinsko tržište o dugoročnom planu nabave i dugoročnim aktivnostima”, rekao je Paladina.

Kao jednu od ključnih točaka za unaprjeđenje nabave istaknuo je uvođenje generičkih troškovnika i okvirne sporazume. “U praksi to znači da ćemo ubuduće za 30 objekata raspisivati samo jednu nabavu, umjesto 30 zasebnih“, pojasnio je ministar.

Rekao je i da će se prioritetno isplatiti novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu, te da je cilj u idućih godinu dana gotovo u cijelosti završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove.

Do kraja ljeta pokretanje radova svih vrsta obnove na više stotina gradilišta

Ministar se posebno osvrnuo na točku dinamike ubrzanja obnove, pri čemu je naglasio kako je građanima jedino bitno vidjeti pokretanje konkretnih građevinskih radova.

“Do kraja ljeta cilj nam je započeti izvođenje radova na svim vrstama obnove, na svim područjima pogođenim potresom, odnosno na području svih županija i to na više stotina gradilišta, konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća”, rekao je ministar.

Dodatno je naglasio kako je još jedan od ciljeva u idućih godinu dana započeti izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova.

"Ovi su ciljevi optimistični, ali istovremeno i realni, ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo", poručio je Paladina.
 


Izvor i foto: HINAPisane vijesti | Informacija | Obnova