Ravnatelj Linardić sudjelovao na Nacionalnom urbanom forumu u Beogradu

Slika /Zavod/slike/Linardic.NUF.jpg

Ususret nadolazećem 11. Svjetskom urbanom forumu koji će se u lipnju ove godine održati u Katowicama u Poljskoj, Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije u suradnji s UN-HABITATOM, koordinatoricom ureda UN-a u Beogradu te Stalnom konferencijom gradova i općina organizirali su Nacionalni urbani forum koji se održao u Beogradu 11. i 12. travnja 2022.

Na poziv resornog Ministarstva na forumu je sudjelovao Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj.

Pozdravnim govorom forum je otvorio ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović, koordinatorica ureda Ujedinjenih Naroda u Beogradu Francoise Jacob, uvodno je istaknula važnost razvoja nacionalnih urbanih politika u okviru globalne perspektive.

U dva dana koliko je trajao forum, organizirani su brojni paneli i radionice kao platforma za uspostavu, razvoj i jačanje dijaloga u pogledu razvoja i implementacije javnih politika u području urbanog razvoja, stanovanja, arhitekture i energetske učinkovitosti.

U tom kontekstu iskazana je inicijativa i interes za izlaganjem primjera dobre prakse u donošenju zakonodavnih akata i strategija te razvoju arhitektonskih politika u Republici Hrvatskoj.

Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj sudjelovao je na panelu „Izazovi i potencijal urbanog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana u području teritorijalne kohezije i zajedničkih urbanih politika – primjeri dobre prakse.“ U svom izlaganju ravnatelj Linardić osvrnuo se na moguće načine implementacije globalnih strategija održivog razvoja i lokalne urbane politike. Naglasio je važnost izrade dokumenata nove generacije arhitektonskih politika, kao temelja za sustavan pristup osiguranju kvalitete sveukupnog prostora.

S obzirom da se 11. Svjetski urbani forum u Poljskoj po prvi puta održava na području Jugoistočne Europe, jedna od inicijativa Nacionalnog urbanog forum u Beogradu bila je da se u sklopu pripreme za sudjelovanje na Svjetskom urbanom forumu uspostavi i ojača suradnja i razmjene iskustava između zemalja u regiji.

Na forumu je sudjelovalo preko tristotinjak sudionika, predstavnika javnog sektora, lokalne zajednice, gospodarskih subjekata, brojnih sudionika akademske zajednice te predstavnika međunarodnih organizacija koje u sklopu suradnje s vladinim institucija aktivno djeluju na području regije, dajući smjernice za razvoj urbanih politika sukladno ciljevima Agende 2030.

O glavnim ciljevima i pripremi za sudjelovanju na Svjetskom urbanom forumu izlaganje je održala predstavnica UN – Habitata  Shipra Narang Suri.

Na marginama foruma održani su radni sastanci na kojima se razgovaralo o suradnji u pogledu zajedničkih inicijativa sa zaključkom da zelena infrastruktura ne poznaje granice, te da  unapređenje i daljnji razvoj suradnje na zajedničkim aktivnostima i projektima treba biti jedna od bitnijih poveznica zemalja u regiji.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja