Ministar Predrag Štromar u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

  • Slika
  • Slika
Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar posjetio je danas Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje je nakon susreta sa županom, gospodinom Damirom Bajsom, prisustvovao potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Štefanje.

"Tijekom sljedeće četiri godine očekuju se investicije u energetsku učinkovitost u vrijednosti od 5 milijardi kuna, što pruža veliku priliku domaćim građevinskim tvrtkama, pogotovo onima male i srednje veličine" - istaknuo je ministar Štromar. 

"Na raspolaganju nam je 380 milijuna kuna, a već sada bilježimo 40 posto više zahtjeva. Zaprimit ćemo zahtjeve do 760 milijuna kuna, za što ćemo također osigurati novac”, pojasnio je Štromar i dodao kako će se novac osigurati za svaki kvalitetno pripremljeni projekt.
 

Osnovna škola Štefanje smještena je u mjestu Štefanje koje je 18 km udaljeno od grada Bjelovara. Zgrada škole izgrađena je 1967. godine, a trenutni energetski razred je D. Projektom energetske obnove predviđena je ušteda od 50% toplinske energije za grijanje, a potrebno je provesti toplinsku izolaciju vanjskih zidova te stropa prema negrijanom potkrovnom prostoru. Nakon završene obnove provest će se novi energetski pregled te bi zgrada trebala ući u razred C.

Za energetsku obnovu zgrade, stručni nadzor građenja, projektantski nadzor i koordinatora zaštite na radu sufinanciranje iznosi 60% prihvatljivih troškova, dok će za izradu glavnog projekta energetske obnove, energetski pregled i energetski certifikat nakon obnove biti sufinancirano 85% prihvatljivih troškova.

Odluka o financiranju Projekta donesena je 30. lipnja 2017. godine, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 13. rujna 2017. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 557.978,99 kuna, koji će se sufinancirati u iznosu od 351.916,51 kuna, što predstavlja 63,07% prihvatljivih troškova. Energetska obnova zgrade prema Ugovoru treba biti završena do 30. studenoga 2018. godine.Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi