Ministar Štromar: Čestitam županu Bajsu i suradnicima, ovo je jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u petak, 20. travnja 2018. godine, je sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravkom Ponošem i suradnicima boravio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je zajedno sa županom Damirom Bajsom obišao OŠ Čazma koja je prva u županiji dobila odluku o financiranju u sklopu poziva 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.  

Projekt obnove OŠ Čazma vrijedan je 8,2 milijuna kuna od čega 3,64 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Pred školom je kompletna energetska obnova koja podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja kao i postavljanje LED rasvjete.

Ministar Štromar tom je prilikom pohvalio Bjelovarsko-bilogorsku županiju, županiju koja je, kazao je, jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada. U ovoj županiji u implementaciji je više od 20 ovakvih projekata a očekuje se da će i više projekata biti odobreni i ugovoreni - poručio je ministar Štromar.

Podsjetimo, prijave na poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora bile su moguće od 15. siječnja 2018. do 5. veljače 2018. kada je Poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen na određeno vrijeme, točnije do 7. svibnja 2018. godine. Na poziv su zaprimljene 448 prijave u iznosu od gotovo 814 milijuna kuna. U tijeku je postupak dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga sukladno kriterijima odabira kako je navedeno u Uputama za prijavitelje, a koji obavlja Odbor za odabir projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), kao Posredničkom tijelu razine 2. Nakon završetka postupka i propisanih Izvješća,  Ministarstvo donosi Odluke o financiranju za odabrane projekte.

Do danas je donesena 61 Odluka o financiranju ukupne vrijednosti projekata preko 252 milijuna kuna, od čega preko 126 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

Spomenimo i to da nam je za podupiranje energetske učinkovitosti, što uključuje javne zgrade i one u stambenom sektoru, na raspolaganju ukupno 311 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa 211 milijuna eura namijenjeno je energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada. Od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ukupno  je objavilo 5 poziva za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada putem kojih je plasirano čak 172 milijuna eura bespovratnih sredstava. Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi