Otvoren 'Tjedan EU fondova'

Slika /slike/press/2018_04_24_TjedanEUF.jpg

U Zagrebu je danas svečano otvoren 'Tjedan EU fondova' čime je službeno započelo već tradicionalno događanje u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kojem će se u četiri dana zainteresiranim korisnicima i potencijalnim korisnicima EU sredstava, kao i predstavnicima tijela uključenih u upravljanje i provedbu europskih strukturnih fondova predstaviti aktualne mogućnosti EU sufinanciranja, rezultati i uspješni projekti te izazovi s kojima se prijavitelji najčešće susreću u praksi. Svečanom otvaranju prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Cilj događaja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima kroz prezentacije i panel rasprave predstaviti sve mogućnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova,  kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ove godine predstavlja mogućnosti energetske obnove zgrada iz ESI fondova i programe međuregionalne suradnje, a tijekom prezentacija na info štandu zainteresiranoj javnosti bit će dostupne sve informacije.

U četvrtak 26. travnja, u City Plaza Centru na rasporedu je predstavljanje Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. gdje će Ministarstvo prezentirati mogućnosti energetske obnove zgrada iz ESI fondova. Od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi, Ministarstvo je ukupno objavilo 5 poziva za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada putem kojih je plasirano čak 172 milijuna eura bespovratnih sredstava.

U tijeku je obrada prijava na poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen je na određeno vrijeme, točnije do 7. svibnja 2018. godine. Na poziv su zaprimljene 448 prijave u iznosu od gotovo 814 milijuna kuna. Trenutno se radi na provjeri  i ocjenjivanju projektnih prijedloga sukladno kriterijima odabira kako je navedeno u Uputama za prijavitelje, a koji obavlja Odbor za odabir projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), kao Posredničkom tijelu razine 2. Nakon završetka postupka i propisanih Izvješća,  Ministarstvo donosi Odluke o financiranju za odabrane projekte.

Do danas je doneseno 76 Odluka o financiranju ukupne vrijednosti projekata preko 292 milijuna kuna, od čega preko 147 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Za podupiranje energetske učinkovitosti, što uključuje javne zgrade i one u stambenom sektoru, na raspolaganju je ukupno 311 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa 211 milijuna eura namijenjeno je energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada.

U petak, 27. travnja na predstavljanju programa Europske teritorijalne suradnje Ministarstvo će predstaviti dva programa međuregionalne suradnje ESPON i URBACT III.

ESPON je Europska mreža za praćenje prostornog razvoja koju čini 28 država članica EU i 4 partnerske države (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska). Ovim programom suradnje Republika Hrvatska doprinosi izradi kohezijske politike EU kao i ostalih sektorskih politika i programa pomoću ESI fondova.

URBACT III je program za promicanje integriranog održivog razvoja gradova i poboljšanje učinkovite provedbe kohezijske politike EU na lokalnoj i regionalnoj razini kroz razmjenu dobrih praksi i iskustava gradova o novim modelima upravljanja, prostornom planiranju, mjerama održivog razvoja, promociji socijalne uključivosti i jačanju urbano-ruralnih veza.

Program i ostale informacije dostupne su na stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova https://strukturnifondovi.hr/.


 Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi