Ministar Štromar: Intenzivno nastavljamo s programom POS stanova, mlade obitelji u Dalmaciji trebaju niže cijene kvadrata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prilikom dalmatinske turneje, ministar Štromar posjetio je Split, Solin, Trogir i Zadar te najavio početak realizacije novih tisuću stanova iz programa POS-a u sljedećih godinu dana.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je u srijedu Split, Solin, Trogir i Zadar gdje se sastao s gradonačelnicima s kojima je razgovarao o programu poticane stanogradnje te obišao lokacije na kojima će se realizirati nove zgrade. Naime, nakon što su nedavno u Šibeniku uručeni ključevi vlasnicima 148 novih POS stanova, Ministarstvo intenzivno nastavlja s planiranjem izgradnje novih stambenih jedinica. Do sada je kroz POS program izgrađeno osam tisuća stanova u koje je uloženo četiri milijarde kuna, a u narednih godinu dana planira se početi s realizacijom novih tisuću stanova. Među prvima na redu za izgradnju ova su četiri dalmatinska grada i to prvenstveno, istaknuo je ministar Štromar, zbog iznimno visokih cijena nekretnina na Jadranu koje su prepreka mladima da planiraju život i zasnivaju obitelj.

U Solinu, gdje su do sada izgrađene dvije POS zgrade s 42 stana, nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem i obilaska lokacije koja se nalazi na predjelu Sv. Kajo, ministar Štromar izjavio je: „Jako nam je bitno da projekt POS-a nastavljamo u Solinu, statistički najmlađem gradu u Hrvatskoj, s puno mladih obitelji i djece, koji stalno raste i u kojemu se zaista brine o demografiji. Cijene kvadrata definirat će se kada se provede natječaj, ali važno je da smo već sada započeli raditi na projektu i da bi 17 obitelji već kroz dvije-tri godine mogu useliti u nove stanove. Posebno nam je važno provoditi POS program u Dalmaciji gdje su cijene nekretnina osjetno skuplje od hrvatskog prosjeka.“ 

Osim u Sv. Kaju, u Solinu se razmatraju još dvije lokacije s velikim potencijalom koje će se službeno definirati u narednom periodu, od kojih se na jednoj predviđa izgradnja 50 stanova.

U Splitu je pak na sjednici vlade još u svibnju utvrđeno kako je predio Korešnica pokraj Žrnovnice nova lokacija za POS stanove. Tijekom ovog posjeta Splitu, u kojem je MGIPU do sada izgradilo četiri zgrade s 955 stanova, ministar Štromar razgovarao je s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom o detaljima vezanima za spomenuto zemljište, ali su iskoristili priliku i zajedno obišli žnjanski plato. Dok je prije osam mjeseci bio simbol nereda i bezakonja i malo tko je vjerovao da će se u tako kratkom roku uspjeti urediti, danas ima sasvim novu, lijepu vizuru.

„Žnjan je danas simbol i primjer dobre suradnje lokalne i državne vlasti i ovako bi uvijek trebala funkcionirati vertikala između Vlade, ministarstava, gradova i općina. Ovo je samo privremeno rješenje, a za dvije godine ovo će biti najuređenija i najljepša plaža na Mediterana, a  mi ćemo i dalje uvoditi reda u prostor bez imalo tolerancije prema bespravnoj gradnji jer moramo čuvati naše prirodne ljepote i misliti na buduće naraštaje koji dolaze“, izjavio je ministar Štromar. 

Prilikom posjeta Trogiru i sastanka s gradonačelnikom Antom Bilićem te zamjenicom Ružom Kovačević Bilić, definirana je lokacija na kojoj će u ovom gradu niknuti prvi POS stanovi. Iako je prvotno bilo planirano da se 20-ak stanova izgradi na mjestu postojećeg objekta u predjelu Naselje, zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa, taj projekt pričekat će završetak sudskog spora. No, u međuvremenu će se s APN-om krenuti u realizaciju POS-a na drugoj lokaciji, u predjelu Plano na gradskom zemljištu od oko 10.000 metara četvornih.

„U Trogiru se puno radi zadnjih godinu dana. Da se radilo tako prije, bilo bi danas puno bolje. No, došli smo vidjeti što se može napraviti. Mladi ljudi, posebno na obali, trebaju imati riješeno stambeno pitanje jer će onda i ostati u ovom predivnom dijelu Hrvatske. MGIPU preko dva modela rješava njihovu situaciju. Jedan od modela su subvencionirani krediti za kupnju kuća i stanova, za koje će se natječaj ponovno pokrenuti u rujnu s obzirom da je bio velik interes prošle godine. Otkako se koriste subvencionirani krediti, u tim obiteljima rodilo se više od 200 djece što nas iznimno veseli. Gradonačelnik Bilić također želi raditi na tome pa zajedno razmatramo da kroz godinu do dvije izgradimo stotinjak stanova na predjelu Plano koje mi je danas predstavljeno. Idemo raditi!", istaknuo je ministar. 

Dalmatinsku turneju završio je posjetom Zadru gdje se sastao s gradonačelnikom Brankom Dukićem. U Zadru su do sada izgrađene četiri zgrade iz programa POS-a s ukupno 436 stanova, no potreba za njima i dalje postoji. Nove dvije lokacije zamišljene su na predjelu Crvene kuće na kojima će se graditi stambena zgrada sa sto jedinica te Smiljevac na kojem su planirane dvije građevne čestice s potencijalom za još stotinu stanova čime bi se uvelike zadovoljile potrebe građana iskazane u anketnom ispitivanju 2016. godine.

„Izmjenom zakona omogućili smo jednostavnije aktiviranje zemljišta gradova, općina i države za lakšu izgradnju novih stanova koji će biti jeftiniji i do 50 posto od onih po tržišnim cijenama. Cijene u Zadru definirat će se naknadno, ali neće biti više od 1200 eura po kvadratu. Moramo računati na to da troškovi života rastu i potrudit ćemo se da cijene budu minimalne, za što postoji realan potencijal jer imamo vlastito zemljište. Još ćemo razgovarati koliki broj stanova ide u prodaju, koliki u najam, a s kolikim će brojem stanova grad rješavati deficitarna zanimanja. Krajem iduće godine realno je da počnu radovi na izgradnji novih POS stanova“, rekao je ministar u Zadru. 

Ukupno, gotovo 400 novih stanova iz programa poticane stanogradnje planira se realizirati u Solinu, Trogiru i Zadru.Pisane vijesti | Informacija | POS