Ministar Štromar obišao radove u Gornjoj Stubici i Lepoglavi

  • Slika /slike/Ministar/2019_10_11_image.1-ministar.jpg
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar boravio je u radnom posjetu Gornjoj Stubici i Lepoglavi gdje je obišao lokacije na kojima se provodi energetska obnova sufinancirana pozivima Ministarstva a za čiju su realizaciju osigurana bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o obnovi Osnovne škole Matije Gupca u Gornjoj Stubici i zgradi gradske uprave Grada Lepoglave.

Kroz radove na energetskoj obnovi osnovne škole u Gornjoj stubici ministra Štromara su proveli župan Željko Kolar, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i ravnateljica Osnovne škole Sanja Knezić. 

Vrijednost radova energetske obnove iznosi 7,1 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj 4,2 milijuna kuna. Obnovom zgrade predviđene su uštede na energentima od čak 73% a to će podići energetski razred zgrade iz E u B.  Da bi se takve uštede postigle bit će potrebno povećati toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, povećati toplinsku zaštitu vanjskog zida, povećati toplinsku zaštitu stropa poda prema vanjskom prostoru, povećati toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjeniti vanjsku stolariju, uvesti novi visokoučinkoviti sustav prozračivanja i zamjeniti unutarnju rasvjetu učinkovitijom.

Na području Krapinsko-zagorske županije, temeljem poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kojima su osigurana sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, energetski se obnavlja ukupno 37 zgrada  (4 odgojno obrazovne, 11 višestambenih i 22 javne zgrade).

Nakon obilaska Osnovne škole u Gornjoj Stubici, ministar Štromar posjetio je Grad Lepoglavu gdje su ga članovi gradskog vijeća i gradonačelnik gospodin Marijan Škvarić upoznali sa radovima na projektima koji su sufinancirani od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Ministra su posebno izvijestili o energetskoj obnovi zgrade gradske uprave Grada Lepoglave. Riječ je o radovima na zgradi sagrađenoj 1930. godine, čija obnova će proizvesti uštede u troškovima energije u iznosu od oko 56%, te će zgrada prijeći iz D u C energetski razred. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 1,2 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj oko 610 tisuća kuna.

Spomenimo i kako je 2018. godine na području Grada Lepoglave završena i energetska obnova Kaznionice u Lepoglavi, vrijedna gotovo 42 milijuna kuna. U Kaznionici Lepoglava smiješteno je oko 500 zatvorenika te 410 zaposlenika. Troškovi energenata predstavljaju značajnu stavku u ukupnim troškovima, a samo se na grijanje u sezoni trošilo i do 400 tisuća kuna mjesečno. Energetske bi uštede trebale biti veće od 50 %, što je i preduvjet za financiranje ovakvih projekata. Riječ je o projektu financiranom po ESCO modelu gdje je Fond za zaštitu okoliša sudjelovao sa 40% opravdanih troškova.

Ministar Štromar u sklopu svog radnog posjeta sudjelovao je i na otvorenju novoasfaltirane ceste u Žarovnici za čiju su sanaciju dodijeljena sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u iznosu od 391 tisuću kuna. Projekt sanacije ceste vrijedan 850 tisuća kuna, prijavio je Grad Lepoglava u sklopu natječaja Ministarstva u veljači 2019. godine koji je raspisan sa svrhom razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u Republici Hrvatskoj.  


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi