Ministar Štromar otvorio 21. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

  • Slika
  • Slika

Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar otvorio je 21. Međunarodni festival čipke koji se od 21. do 24. rujna 2017. godine održava u Lepoglavi.

"Ova kulturno turistička manifestacija odavno je prepoznata i u međunarodnim okvirima te okuplja eminentne izlagače čipki, a i same čipkarice plijene svojim rukotvorstvom i umijećem" kazao je ministar te dodao "Lepoglavska čipka ima stoljetnu tradiciju, a specifičnost je što ne samo da se održala, nego se taj brend iz godine u godinu sve više razvija, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu." 

Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani tradicionalno u rujnu organiziraju Međunarodni festival čipke kojim uspješno promoviraju vrijednost čipke kao svojeg etnografskog blaga.  Iako se na Festivalu mogu pogledati i bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su uz samu Lepoglavu još i Pag, Sv. Marija i Hvar.  Uz izlagače iz Hrvatske, predstaviti će se i najljepše čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske,Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije. U sklopu se održavaju i radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

 


Pisane vijesti | Informacija