Nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Nastupni posjet veleposlanika Njemačke.JPG

Ministar državne imovine Goran Marić sastao se danas u Ministarstvu državne imovine s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke Thomasom Eberhardom Schulzom.

Tema sastanka bila je razvoj gospodarske suradnje, naročito u području investicijskih projekata, te novi zakon o upravljanju državnom imovinom i registar državne imovine.
 
Ministar Marić i veleposlanik Schulz složili su se kako postoji mogućnost za intenziviranje gospodarske suradnje između dviju zemalja. Među prioritetima su investicijski projekti u turizmu i gospodarstvu općenito, u čemu Hrvatska može preuzeti dobra iskustva i znanja Savezne Republike Njemačke.
 
Veleposlanik je Hrvatsku naveo kao bitnog partnera za Njemačku. „Njemački su gospodarstvenici željni razgovora i kontakata o mogućnostima ulaganja u razvoj investicijskih projekata posebno na području Slavonije“, rekao je veleposlanik.
 
Razgovarajući o imovini, ministar Marić je naglasio kako Ministarstvo planira aktivirati više desetljeća zapuštenu državnu imovinu. Dodatno će to omogućiti novi zakon o upravljanju državnom imovinom koji će stupiti na snagu do kraja 2017. godine. „Novi zakon omogućit će brže aktiviranje državne imovine i pojednostaviti postupke davanja u zakup, koncesije ili prodaju. Investicije su temelj razvoja društva i vjerujem da će se realizirati mnogi investicijski projekti“, rekao je Ministar.
 
Veleposlanika je zanimalo postoji li registar državne imovine, budući da njemačka poduzeća žele investirati u Hrvatsku.
„Ministarstvo državne imovine priprema i nacrt prijedloga zakona o Središnjem registru državne imovine kojeg će voditi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Registar će biti sveobuhvatan i sadržavat će podatke o svim oblicima imovine u vlasništvu Republike Hrvatske, a ne samo o imovini kojom upravlja Ministarstvo, već i o imovini kojom upravljaju druga tijela“, objasnio je ministar Marić.
 
Na kraju sastanka iskazan je obostrani interes za intenziviranje partnerskih i prijateljskih odnosa te spremnost za nastavak suradnje i poslovne komunikacije između dviju zemalja.
 

Pisane vijesti