Ministar Štromar sudjelovao na Konferenciji europskih regija i gradova u Salzburgu gdje je, među ostalim, iznio hrvatske primjere stambenih i demografskih mjera

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar sudjelovao je u utorak 2. listopada na panel diskusiji Ruralna depopulacija – sudbina ruralnih područja u Europi, koja se održala u Salzburgu u sklopu 14. Konferencije europskih regija i gradova.

"U Vladi RH svjesni smo da na kvalitetu života, koja je preduvjet da mladi ljudi odluče ostati u svojoj zemlji, utječe niz čimbenika - od mjera pomoći za zapošljavanje, pa do izgradnje i uređenja škola i vrtića, kao i adekvatno obrazovanje, u što podrazumijevamo i cjeloživotno učenje, pa do rješavanja stambenog pitanja" rekao je Predrag Štromar tijekom diskusije te dodao kako se ni stambena ni demografska politika nisu mogle provoditi na pravi način dok nije bilo stabilne Vlade.

Bilo je riječi o vladinim mjerama poput, primjerice, ulaganja u izgradnju i uređenje dječjih vrtića, povećanju korisnika dječjeg doplatka, subvencioniranju prijevoza za srednjoškolce, a Štromar je spomenuo i učinke izmjena Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

"Zahvaljujući izmjenama Zakona, proračuni gradova, a posebice siromašnijih općina, uvećani su za milijunske iznose. To će omogućiti gradonačelnicima i načelnicima podizanje komunalnog standarda, ali i ulaganje u obrazovanje te uređenje obrazovnih i zdravstvenih ustanova, što doprinosi podizanju kvalitete života" pojasnio je Štromar.

Poseban naglasak bio je na stambenoj politici i mjerama koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a riječ je o POS-u i subvencioniranim stambenim kreditima.

"Prošle godine 2320 mladih riješilo je stambeno pitanje zahvaljujući subvencioniranim kreditima, a ove godine prijavilo ih se više od 2000. To je više od 4000 mladih obitelji koje imaju svoj novi dom ili su u postupku rješavanja stambenog pitanja uz pomoć subvencija. Kad tome pribrojimo 8000 mladih koji su osigurali stambeno pitanje zahvaljujući POS-u, dobivamo brojku od 12 000 obitelji koje su pronašle svoj dom u Hrvatskoj" rekao je Štromar. Naglasio je kako ove mjere imaju za cilj i sprečavanje i unutarnje migracije.

"Veće subvencije dobivaju oni iz najmanje razvijenih područja, a krajnji nam je cilj ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske" rekao je Štromar.

U kontekstu unutarnje migracije i razvoja ruralnih područja, Štromar je dao i pozitivne primjere projekta energetske obnove.

"Dosad je za energetsku obnovu javnih zgrada rezervirano više od 260 milijuna eura, jedan dio tog novca je već uložen, jedan dio se ugovara, a jedan dio će se ugovarati u sljedećih mjesec-dva. Bit će više od 600 javnih zgrada u energetskoj obnovi po cijeloj Hrvatskoj. Najviše se javnih zgrada obnavlja u ruralnim krajevima, a najmanje u Zagrebu. Osječko-baranjska županija je najjača u prijavama, a zatim slijedi Bjelovarsko-bilogorska županija. Ono što posebno veseli su primjeri iz manjih sredina. Primjerice, neke škole bile su pred zatvaranjem, posebice u Slavoniji, zbog lošeg stanja. Nakon što su te škole energetski obnovljene, imamo informaciju da je tamo upisano više učenika nego ranijih godina" rekao je ministar Štromar te otkrio: "Sljedeće godine planiramo i energetsku obnovu privatnih kuća, za što već sad postoji veliki interes, posebice u ruralnim područjima. Tražili smo dodatnih 150 milijuna eura za javne zgrade i 100 milijuna eura za privatne kuće i višestambene zgrade. Ako ta sredstva dobijemo početkom iduće godine, mogli bismo ugovoriti svih tih 250 milijuna eura do kraja 2020. i ta sva sredstva do 2022. uložiti u energetsku učinkovitost" zaključio je Štromar.

U sklupu službenog posjeta Salzburgu, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar održao je i bilateralni sastanak s Andreom Klammbauer, članicom regionalnog parlamenta odgovornom za graditeljstvo i stanovanje.

 


Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja