Obnovom višestambene zgrade u Zagrebu ostvarene energetske uštede od 71%

Slika /EUFondovi/fotografije/vsz_prije-poslije.png
Višestambena zgrada na adresi Ulica Vincenta iz Kastva 4 primjer je dobre prakse u okviru Poziva „Energetska obnova višestambenih zgrada“. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi preko 4 milijuna kuna, stopa sufinanciranja 60% za prihvatljive troškove, a bespovratna sredstva u iznosu od 2,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Provođenjem ovoga projekta ostvarene su godišnje uštede energije od 71%, a višestambena zgrada prelazi iz energetskog razreda E u B. Energetskom obnovom sva kućanstva unutar višestambene zgrade dobivaju poboljšanu klasifikaciju energije te se smanjuje primarna potrošnja energije i povećava kvaliteta življenja stanara budući da će nakon energetske obnove boravak u obnovljenoj zgradi biti ugodniji.  


Podsjetimo, u okviru ovog poziva koji je bio otvoren za prijave od 17. listopada 2016. godine do 31. siječnja 2017. godine, zaprimljeno je 649 prijava od kojih kriterije zadovoljava njih 596. Do sada su potpisana 584 ugovora ukupne vrijednosti projekata preko milijardu kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj veća od 550 milijuna kuna. U Gradu Zagrebu ukupno će biti obnovljeno 78 višestambenih zgrada, investicijske vrijednosti preko 194 milijuna kuna od čega su 107 milijuna kuna bespovratna sredstva Eurospkog fonda za regionalni razvoj.

Pregled svih dosad potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa kratkim opisom projekataPisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi