Ministar Štromar u radnom posjetu SR Njemačkoj

  • Slika /slike/Ministar/2019_10_24_image_4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja boravi u radnom posjetu Njemačkoj. U srijedu 23. listopada obišao je gradilište u Frankfurtu na kojem se gradi 449 stanova a radove izvodi naša uspješna građevinska tvrtka Oprema-pit iz Ludbrega. Danas, 24. listopada sudjelovao je u Düsseldorfu na Konferenciji INGRA-DET o radu i izvozu u SR Njemačku u EU.

Ovogodišnja tema konferencije  u Düsseldorfu je rad i izvoz hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i ostalim zemljama Europske unije. Tradicionalna konferencija u organizaciji INGRA-DET okuplja pedesetak gospodarstvenika, predstavnika Vlade RH, diplomatsko-konzularnih predstavništva, kao i predstavnike HUP-a. Uz ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva vanjskih poslova, pedesetak poslodavaca, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva.

U svom govoru ministar Štromar istaknuo je kako posla ima te se samo za projekte energetske obnove preko Ministarstva i graditeljstva i prostnornoga uređenja generira više od pet milijardi kuna u građevinskom sektoru. Glavni problem predstavlja nadostatak radnika koji planiramo riješiti samo sinergijom, suradnjom na svim razinama.

"U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja kroz mjere POS-a i subvencioniranja stambenih kredita osiguravamo mladima krov nad glavom i zahvaljujući tim mjerama do kraja sljedeće godine 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom. I ne razmišljam na način da su ovo jedine demografske mjere koje mogu zaustaviti val iseljavanja. Naravno da nisu i ne smeta mi kad primim kritike na račun ovih mjera, ali ako uz te kritike idu i rješenja. Najlakše je govoriti kako ništa ne valja, treba se primiti posla, otporima unatoč", izjavio je ministar Štromar.

"No, što se tiče resora graditeljstva, budite uvjereni da od uvođenja promjena neću odustati. Prije šest mjeseci izglasani su Zakoni o gradnji i prostornom uređenju čime smo stvorili efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Mjera je u primjeni, ali mi nastavljamo dalje, kako s daljnim razvojem digitalnog sustava, tako i s dodatnim rasterećenjima od birokracije i nameta. Moramo se okaniti starih navika, štambilja, pečata i šetnje po šalterima, a promjenama koje uvodimo u Ministarstvu graditeljstva radimo upravo to"  - poručio je ministar Štromar.

Kazao je kako Hrvatska treba promjene, kako u reformskim procesima, tako i u racionalizaciji sustava javne uprave. "Garantiram vam da ću uložiti maksimalne napore kako bi se stvorila bolja sinergija te ostvarila koordinacija poslodavaca s hrvatskom Vladom", zaključio je ministar Štromar.
 


Pisane vijesti