U Zagrebu održan „Četvrti otvoreni dijalog partnera“

  • Slika /slike/Opcenito/2019_10_24_otvoreni-dijalog_3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebačkom hotelu Panorama u četvrtak 24. listopada održan je "Četvrti otvoreni dijalog partnera" na temu izmjena i dopuna Zakona o gradnji kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije. Događaj je okupio stotinjak predstavnika državne i lokalne uprave, akademske zajednice, stručne i zainteresirane javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

U fokusu današnjeg okupljanja bile su izmjene Zakona o gradnji vezane uz donošenje i provođenje nove Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine, promicanje elektromobilnosti kroz postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila u zgradama i na parkiralištima uz zgrade, pojednostavljenja redovitih pregleda sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacija u zgradama, podešavanja i nadzori tehničkih sustava zgrada, definiranja zahtjeva vezanih na postavljanje uređaja za samoregulaciju, te sustave automatizacija i upravljanja zgradama, kao i  izmjene u sustavu izdavanja ovlaštenja za energetsko certificiranje zgrada.

Okupljene je uvodno pozdravila pomoćnica ministra za graditeljstvo, procjene vrijednosti nekretnina i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod koja je istaknula kako dosadašnja praksa nalaže potrebu za jačom međuresornom komunikacijom i suradnjom tijela državne uprave i realnog sektora, kao i potrebu za stvaranjem široke mreže povezanih stručnjaka kako bi se dostigli zacrtani ciljevi.

Napomenimo kako je uz organizaciju otvorenih dijaloga partnera, Ministarstvo istovremeno pokrenulo i potpisivanje  „Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“ kojim potpisnici simbolično postaju partneri.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem Povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB).

Povelju je do sada potpisalo 40-ak partnera a danas im se pridružilo novih 10 : Hrvatska zajednica županija, Tehnička škola Ruđera Boškovića, ATP arhitekata inženjera, Grad Velika Gorica, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, THORIUM SOFTWARE d.o.o., Tehničko veleučilište u Zagrebu, Labin Stan d.o.o., GREENiKA i Srednja škola Bedekovčina.

Poslije svečanosti potpisivanja Povelje, Irena Križ Šelendić, dipl.ing.građ., načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu prezentirala je novine koje donose izmjene Zakona o gradnji, čiji je nacrt do 5. studenog na javnom savjetovanju, nakon čega je usljedila rasprava u grupama po slijedećim temama:
 
  1. Dugoročna strategije obnove nacionalnog fonda zgrado 2050. godine – obuhvat strategije, politike i mjere, odabir mjerljivih  pokazatelja napretka za 2030., 2040. i 2050.
  2. Promicanje elektromobilnosti kroz postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila u zgradama i na parkiralištima uz zgrade
  3. Pojednostavljenja redovitih pregleda sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacija u zgradama
  4. Uvođenje sustava automatizacija i upravljanja zgradama, uređaji za samoregulaciju
  5. Izmjene u uvjetima za izdavanja ovlaštenja za energetsko certificiranje zgrada

Podsjetimo ovdje kako je prvi otvoreni dijalog partnera održan u rujnu 2018. godine na temu: "Energetska učinkovitost u zgradarstvu - za bolje sutra"; drugi u veljači 2019. na temu energetskog siromaštva dok je treći otvoreni dijalog u travnju 2019. bio usmjeren na primjenu suvremenih rješenja i pravila zaštite od požara i rizika od pojačane seizmičke aktivnosti prilikom energetske obnove zgrada.
 


Dodatne informacije:   


 


Stranica | Informacija | Energetska učinkovitost