Ministri Bačić i Obuljen Koržinek obišli radove na obnovi kulturne baštine u Zagrebu

  • Slika /slike/Ministar/HN20230224934839.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon sudjelovanja na Koordinacijskom sastanku provedbenih tijela Fonda solidarnosti Europske unije, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, obišli su gradilišta gornjogradskih kulturnih ustanova na kojima su u tijeku radovi konstruktivne obnove i sanacije.

Ministri su se susreli s predstavnicima projektanta i izvođača radova te ravnateljima Državnog arhiva u Zagrebu, Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Atelijera Meštrović i Hrvatskog povijesnog muzeja.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je da su se uvjerili kako su radovi složeni i da traže dodatni angažman konzervatora, također da su oštećenja na objektima velika, vrijeme kratko, a očekivanja Vlade velika.

Iznimno smo zadovoljni stanjem i kvalitetom radova i zahvalni smo svima koji sudjeluju na njoj, kazao je i izrazio nadu da će sve biti realizirano na vrijeme i po planovima.

Konstrukcijska obnova nije kraj, nego prolazna etapa do konačne obnove, kazao je.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je zadovoljna dinamikom radova i kazala da se radi o zahtjevnim građevinama kulturne baštine na kojima se često pronalaze nova nalazišta i elementi baštine.

Oni zahtijevaju dodatni angažman konzervatora, ali se javljaju i novi strukturni problemi zbog progresivnih šteta na objektima.

U cjelini, vjerujem da će se sve realizirati do 30. lipnja, kazala je.

Naglasila je da se obnovom nove lokacije Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Demetrovoj 18 i nove lokacije Hrvatskog povijesnog muzeja u parku Grič, nekadašnja zgrade Hidrometeorološkog zavoda, rješavaju tridesetogodišnji problemi pronalaska adekvatnog prostora nacionalnim muzejskim institucijama.

Ukupno je na Gornjem gradu 20 gradilišta koja se obnavljaju preko Ministarstva kulture i medija i dvije koja se obavljaju preko Grada Zagreba.

Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar kazala je da Muzej izlazi iz 175 godina dugog problema s prostorom i da su osigurali sebi daljnje djelovanje s dvije lokacije na gornjem Gradu.

Kazala je da je iznenađena brojnim nalazima koji su se pojavljivali tijekom konstrukcijskih radova, te da će se sačuvati sve ono što vrijedi.

Postupa se izuzetno oprezno, a paralelno radimo na koncepciji stalnog postava, kazala je.

Ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu Darko Rubčić također je kazao da brzinu obnove otežavaju arheološka nalazišta u dvorištu zgrade. Umjesto predviđenih 300, realizirano je 1700 sati konzervatorsko-restauratorskih radova.

Nismo bili svjesni koliko na ovom mjestu ima nalaza. Tijekom radova dolazilo se do novih projektnih pozicija pa neke dijelove sada više nismo smjeli rušiti, kazao je i dodao da će dobiti „divan prostor s prekrasnim oslicima“.

Izvođači radova istaknuli su problem nedostatka radne snage i komplicirane mehanizme stjecanje radnih dozvola, te zamolili ministra Bačića da pomogne na njihovu rješavanju. On je kazao da se takvi problemi javljaju i na drugim gradilištima i da ih svakodnevno rješavaju, ta da će nastojati riješiti i te probleme.

Spomenimo i kako se putem Ministarstva kulture i medija u Gradu Zagrebu financira i realizira 125 projekata u vrijednosti od 440,5 milijuna eura, od čega je 15 manjih projekata već završeno.

Na Gornjem gradu, Ministarstvo kulture i medija financira ukupno dvadesetak projekata u vrijednosti 61,3 milijuna eura. Riječ je o obnovi crkava svetoga Marka i svete Katarine, zatim gornjogradskih palača kao što su palače Bobočaj-Gvozdanović ( Visoka 8) i Pongratz (Visoka 22), zatim palače Drašković Državnog arhiva u Zagrebu (Opatička 29) te ona s „Ilirskom dvoranom" Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU (Opatička 18). Nadalje, tu su i palača Bogoštovlja i nastave Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10), palača Škrlec-Balbi Staroslavenskog instituta (Demetrova 11), palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch i palača Hidrometeorološkog zavoda koje će zajedno činiti kompleks Hrvatskog povijesnog muzeja, zatim palača Amadeo Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (Demetrova 1) i kuća Lovrenčić Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti (Demetrova 18/Basaričekova 13).

Izrađuje se također i projektna dokumentacija te provode mjere zaštite Isusovačkog samostana Galerije "Klovićevi dvori" (Jezuitski trg 4) te njezine čuvaonice, a jednako tako i zgrade i muzejske građe Atelijera Meštrović (Mletačka ulica 8). Putem Ministarstva kulture i medija, financira se i realizira projekt  izrade projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Hrvatskog sabora, Banskih dvora i Stare gradske vijećnice, a za dvije škole koje se obnavljaju na Gornjem gradu, nadležan je Grad Zagreb.


Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Obnova