Na snagu stupio novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom

U četvrtak, 23. veljače 2023. na snagu je stupio novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, izglasan u Hrvatskom saboru 17. veljače 2023.

Novim Zakonom o obnovi ključna tri tijela za obnovu, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fond za obnovu i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, jedinstveno će djelovati u okviru jednog upravljanja što donosi i ujadnačavanje procedura, jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi trebalo pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja. Zakonom je predviđeno i stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uz administrativno rasterećenje procesa, što pojednostavljuje postupanje građanima i svim dionicima uključenima u proces obnove, novi zakon donosi poboljšanja modela samoobnove te nove modele i pristupe u obnovi. Transparentnost i vidljivost procesa obnove podržat će izrada cjelovite interaktivne mrežne GIS – aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.



Pisane vijesti | Informacija | Obnova