Ministri Branko Bačić i Nina Obuljen Koržinek u radnoj posjeti Petrinji

  • Slika /slike/Ministar/HN20240702604998.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Do kraja godine na području Sisačko-moslavačke županije bit će obnovljene sve zgrade javne namjene, rekao je u utorak ministar graditeljstva Branko Bačić nakon sastanka sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes.

Prva će, kako se očekuje, za mjesec dana biti otvorena zgrada arhiva i katastra koja se nalazi u zaštićenoj kulturno-povijenoj cjelini užeg centra Petrinje.

"Kako bi se dovršila obnova svih zgrada javne namjene oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu Vlada će na idućoj sjednici odobriti do 500 milijuna eura. Do sada je za obnovu zagrebačkog i petrinjsko područja utrošeno 2,6 milijardi iz EU fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, završetak obnove financirat će se iz državnog proračuna", rekao je Bačić novinarima.

Zadovoljan je, kaže, intenzitetom obnove, posebno obnovom užeg centra Petrinje koju zajednički vode Ministarstvo kulture i Grad Petrinja.

„Velikim angažmanom konzervatora pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti i vratiti u prvobitno stanje, da budu sigurne protupotresno, ali i istovremeno vraćamo duh grada Petrinje“, rekla je novinarima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je također nazočila sastanku.

Dodala je kako je obnova centra Petrinje sveobuhvatna te da se financira mimo europskih sredstava i mimo pravila za dijelove gradova koji ne pripadaju kulturno-povijesnoj cjelini.

Centar Petrinje stavljamo u funkciju stanovanja i poslovanja“, zaključila je ministrica kulture izražavajući zadovoljstvo napretkom obnove.

Ministar Bačić potvrdio je kako se nastavlja obnova kuća koje nisu kulturno dobro, a nalaze se u užem centru Petrinje.

„Na području Petrinje obnovljeno je do sada 3500 zgrada ili kuća u privatnom vlasništvu, a trenutno je otvoreno 350 gradilišta. Bilo bi i više gradilišta, ali danas umjesto da otvaramo gradilište za osam novih višestambenih zgrada, otvorili smo novi natječaj. Naime, na natječaj su pristigle ponude u iznosima koji su bile daleko iznad cijene gradnje predviđenih projektantnim planovima pa smo ga morali poništiti. U Zagrebu na sličan natječaj nije pristigla niti jedna ponuda“, rekao je. 

Izrazio je nadu da će na novi natječaj pristići prihvatljive ponude te je dodao kako takvi postupci usporavaju obnovu potresom stradalih područja.

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Obnova