Ministri Branko Bačić i Nina Obuljen Koržinek u radnoj posjeti Petrinji

  • Slika /slike/Ministar/HN20240702604998.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima sastali su se danas s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i županom Ivanom Celjakom te su obišli radove na cjelovitoj obnovi potresom oštećenih zgrada u središtu Petrinje.

Tema sastanka je bila cjelovita obnova zgrada oštećenih potresom na području grada Petrinje, a obišli su gradilišta Gradske vijećnice i zgrade Katastra i Državnog arhiva, obje u ulici Ivana Gundulića te gradilišta Galerije „Krsto Hegedušić“ i zgrada na potezu od Tuđmanove do Nazorove ulice koje imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra kao i organiziranu konstrukcijsku obnovu višestambene zgrade na Trgu narodnih učitelja te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u Ulici Matije Gupca.

Do kraja godine na području županije bit će obnovljene gotovo sve zgrade javne namjene koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija, rekao je u izjavi za medije ministar Bačić nakon sastanka. Tijekom mjeseca kolovoza očekujemo završetak cjelovite obnove zgrada Državnog arhiva i Katastra te Hrvatskog Doma, a koje se nalaze u zaštićenoj kulturno-povijenoj cjelini užeg centra Petrinje.

"Kako bi se dovršila obnova svih zgrada javne namjene oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu Vlada će na idućoj sjednici odobriti do 500 milijuna eura. Do sada je za obnovu zagrebačkog i petrinjsko područja utrošeno 2,6 milijardi iz EU fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, završetak obnove financirat će se iz državnog proračuna", rekao je ministar Bačić.

Zadovoljan je, kaže, intenzitetom obnove, posebno obnovom užeg centra Petrinje koju zajednički vode Ministarstvo kulture i Grad Petrinja.

„Na području Petrinje obnovljeno je do sada 3500 zgrada ili kuća u privatnom vlasništvu, a trenutno je otvoreno 350 gradilišta. Bilo bi i više gradilišta, ali danas umjesto da otvaramo gradilište za osam novih višestambenih zgrada, otvorili smo novi natječaj. Naime, na natječaj su pristigle ponude u iznosima koji su bile daleko iznad cijene gradnje predviđenih projektantnim planovima pa smo ga morali poništiti. U Zagrebu na sličan natječaj nije pristigla niti jedna ponuda“, rekao je. 

Izrazio je nadu da će na novi natječaj pristići prihvatljive ponude te je dodao kako takvi postupci usporavaju obnovu potresom stradalih područja.

U razgovoru s novinarima, ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako je Ministarstvo kulture i medija sklopilo Sporazum o suradnji s Gradom Petrinjom te na temelju Programa cjelovite obnove kulturno povijesne cjeline Petrinje nakon potresa 2020. odredilo konzervatorski pristup obnovi pojedinačno zaštićenih zgrada i propisalo centralizirani pristup obnovi. Ministrica je naglasila kako se prioritetno postupanje temeljilo na razornom oštećenju najvrjednijeg fonda graditeljske baštine Petrinje te vrednovanju graditeljske baštine bez obzira na vlasništvo i namjenu zgrada, a imajući u vidu trenutnu ekonomsku i demografsku strukturu Petrinje. Za izradu projektne dokumentacije i početak konstruktivne obnove osigurano je u 2022. godini ukupno 20.000.000,00 kuna, a za radove koji su počeli u 2023. osigurano je 43.741.508,66 eura. Ministrica je najavila završetak svih započetih programa i vraćanje života u povijesni centar grada do kraja godine te istaknula kako je do sada završena obnova upravne zgrade i zgrade pogona Munjare, dok je u tijeku obnova 20 zgrada.

Župan Celjak istaknuo je kako je dinamika obnove koja je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije kontinuirano dobra te kako na jesen očekuje dovršetak obnove na još 12 objekata javne namjene.

Izvor: HINA/MPGIPisane vijesti | Informacija | Obnova