Ministri Branko Bačić i Šime Erlić u službenom posjetu Zadarskoj županiji

  • Slika /slike/Ministar/2023_09_29_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u petak 29. rujna boravio je u službenom posjetu Zadarskoj županiji. Tijekom posjete u društvu ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, župana Božidara Longina i suradnika sudjelovao je na obilježavanju Dana Općine Preko te je posjetio Grad Benkovac i Grad Obrovac.

Općina Preko, na blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila i zaštitnika svoje Općine, obilježila je svoj dan i 30 godina od osnutka. Uz najavu projekata koji su u planu u budućem razdoblju, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik općine Preko Jure Brižić, istaknuo je stalni napredak Općine i pomoć koju Općina dobiva iz državnog proračuna. Svečanost se održala u hotelu Dunatovi dvori, jednog od projekata koji je ostvaren u općini Preko.

“Ovaj hotel, koji je u vlasništvu državne imovine, otvoren je uz našeg domaćina, poduzetnika Stipu Dunatova koji je ovo napravio. Ovo je dobar pokazatelj odlične suradnje države i lokalne zajednice. Općina je to prepoznala te su nam u svakom trenutku bili na raspolaganju i pomogli u milijun stvari kako bi ovo zaživjelo i dobilo funkciju za dobrobit svih naših stanovnika, a onda se u konačnici i pozitivno odrazilo i na naš turizam. Zato bez sinergije općine, županije i države nema rješenja niti jednog projekta.” poručio je načelnik Brižić.

Nakon svečanosti obilježavanja Dana Općine Preko uslijedio je posjet Benkovcu i Obrovcu, gdje je potpredsjednik Vlade Bačić sa županom Božidarom Longinom, gradonačelnikom Benkovca Tomislavom Bulićem i gradonačelnikom Obrovca Antom Županom razgovarao o suzbijanju energetskog siromaštva u sklopu kojega je predviđena obnova 11 zgrada u Benkovcu i cijelog stambenog kompleksa uz rijeku Zrmanju u Obrovcu.

Na sastanku se razgovaralo i o temi izgradnje stambenih zgrada za potrebe stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, ali i nastavku međuresorne suradnje na drugim projektima kao što je sanacija šteta nakon katastrofalnih poplava iz svibnja.

Ministar Bačić je iskoristio priliku posjeta kako bi Gradu Benkovcu uručio darovne ugovore za dvije državne nekretnine koje će poslužiti za izgradnju kapelice na groblju u Tinju i Centra za nacionalne manjine, te jednog ugovora novčane potpore za uređenje ulice blizu parka u središtu Benkovca a razgovaralo se i o statusu provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima (MRRFEU).

"Benkovac ide velikim koracima naprijed, iznimno je uspješan u povlačenju sredstava iz EU fondova i sredstava iz državnog proračuna. Na sastanku nas je načelnik upoznao s najvažnijim projektima, mi smo tu da mu pružimo svaku moguću potporu, uključujući financijsku", poručio je Bačić.

Nakon sastanka, župan Longin i gradonačelnik Bulić s ministrima su obišli gradilišta na kojima se provodi energetska obnova zgrada. Jedna višestambena zgrada smještena je u ulici Ante Starčevića, nasuprot ureda Turističke zajednice Ravnih kotara. U njoj ima 27 stanova, a u drugoj, stotinjak metara udaljenoj zgradi, u Ulici Ivana Meštrovića, koja ima osam stanova, skele se već polako skidaju. Na zgradama je izmijenjena stolarija, postavljene su grilje te je napravljena fasada i krov.

"Nalazimo se uz zgrade koje su obnovljene u programu suzbijanja energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Tim je programom predviđena obnova 370 stambenih zgrada, od čega ih je u Benkovcu 11. Kada se kraju privedu ove dvije zgrade s 35 stanova u najužem centru Benkovca, a za to treba još uložiti oko 60 tisuća eura u narednih mjesec dana, nastavit ćemo s obnovom preostalih devet zgrada, što će koštati oko pet milijuna eura", kazao je ministar Bačić.

"Drugi važan projekt o kojem smo razgovarali je međuresorna suradnja Vlade i jedinica lokalne samouprave. Napravljen je projekt gradnje višestambene zgrade s 20 stanova, čija je projektantska vrijednost oko dva milijuna eura. Javna nabava za izvođača je u tijeku", kazao je Bačić.

"Cilj nam je na ovakvim prostorima mladim ljudima stvoriti uvjete da tu žive i da tu ostanu. Treba im prihvatljiva cijena stana, da u prvim godinama mladi ljudi koji nemaju uvjete za kupnju kroz povoljni najam iznajme, a nakon 5 do 10 godina će im se ponuditi na prodaju, pri čemu će u cijenu stana biti uračunata plaćena stanarina", dodao je ministar Bačić.

"Trenutno obnavljajmo dvije zgrade, a plan je obnoviti 11 zgrada, a raspisana je nabava za izgradnju još jedne zgrade u naselju Barice, jer imamo 142 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u Benkovcu", kazao je gradonačelnik Bulić.

Gradonačelnik Bulić je istaknuo da posjet delegacije Vlade pokazuje da Vlada vodi računa o Benkovcu i ostalim područjima koja su stradala u ratu.

Župan Božidar Longin naglasio je da je delegaciji za put od Preka do Benkovca trebalo manje od sat vremena pri čemu je istaknuo da je kvalitetna infrastruktura preduvjet razvoja županije. "Naša je županija veliko gradilište, od otoka, preko Ravnih kotara, kasnije idemo prema Obrovcu i Bukovici. Imamo se čime pohvaliti jer je Vlada bila uz nas, zahvaljujući Vladi nismo gotovo nikako osjetili krizu. Danas smo na uzletu, čekamo novu omotnicu EU i spremni dočekujemo drugi fazu koja je pred nama", poručio je zadarski župan.

Ministar Erlić kazao je da je sastanak u Benkovcu imao nekoliko važnih tema, između ostalog i realizaciju kapitalnih projekata. Benkovac se pri tom ističe po iskorištavanju europskih fondova, kazao je ministar Erlić.

"U Benkovcu je realizirano preko 53 milijuna eura sredstava iz EU fondova, a izdvojio bih i Vladin intervencijski plan, putem kojeg je realizirano i u realizaciji 11 projekata, koji će Benkovcu dati novu dimenziju. Riječ je o kapitalnim projektima poput Benkovačkog sajma, Doma kulture i društvenim domovima u naseljima pored Benkovca u kojima će se realizirati društveni i javni sadržaj", dodao je ministar Erlić.

Radni posjet završio je u gradu Obrovcu gdje je uz ranije spomenuti sastanak također održan obiazak obnove dvije višestambene zgrade na prodručju grada. Riječ je o lokacijama: Obala Kralja Petra Krešimira IV br. 2 i 3 i Put Gračaca 7 i 9. u Obrovcu. Trenutno se u Obrovcu po programu suzbijanja energetskog siromaštva obnavljaju tri zgrade s ukupno 124 stana ukupne vrijednosti 2,1 miijuna eura. 

Ministar Erlić s gradonačelnikom Obrovca potpisao je Ugovor vrijedan 300 tisuća eura namjenjen za lokalnu cestu prema Krupi.

 

 



Pisane vijesti