Mladen Pejnović za Tportal: U nalazu revizije nema ni jedne tvrdnje da smo oštetili državni proračun

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Pejnovic_HINA.jpg
Negativan izvještaj Državne revizije o radu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za 2014. godinu prije svega je posljedica naslijeđenog stanja od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP ) i Agencije za upravljanje državnom imovinom ( AUDIO )“, izjavio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović za Tportal.

„U nalazu revizije nema ni jedne tvrdnje da smo oštetili državni proračun ili da je nanesena neka druga šteta. Izvještaj revizora govori u kakvom smo stanju preuzeli bilance i evidencije od prednika HFP-a i AUDIO-a. Očito da 2014. nije bila dovoljna da sve to promijenimo i očistimo. Sada se sve svaljuje na nas, a ne na one koji su tako radili“ izjavo je predstojnik Pejnović za Tportal dodajući da ne može biti odgovoran za dugogodišnje naslijeđe nereda.Većina nedostataka koje je utvrdila revizija već su, ističe predstojnik, ispravljeni i izvještaj za 2015. godinu pokazat će drugo stanje.'Revizija nigdje nije rekla da neka dionica ili kuna nedostaje'

Većina nedostataka koje je utvrdila revizija već su, tvrdi on, ispravljeni i izvještaj za 2015. pokazat će potpuno drugo stanje. Primjedbe revizora su brojne, a Pejnović je svjestan stanja evidencija te je ujedno istaknuo kako su se bilance AUDIO-a počele preuzimati u veljači 2014. godine odlukom Vlade. Nesrazmjer između brojki DUUDI-a i SKDD-a  je nastao jer u poslovnim knjigama AUDIO-a je analitički bilo evidentirano samo sedam trgovačkih društava. Zaključno, naglašava Pejnović, revizija nije rekla da neka dionica ili kuna nedostaje. Smatra važnijim to što Državna revizija nije imala nijedne primjedbe na tekuće poslovanje DUUDI-a.

Dvije posuđene slike Vukovaru revizori evidentirali kao nestale

'Kad bismo građane doveli pred zgradu DUUDI-a i pitali ih što treba kod njih istražiti, svi bi rekli treba pogledati  kradu li. Mi nemamo problema ni s jednim putnim nalogom, ni s jednim natječajem, prodajom ili darivanjem. Mi imamo problem s evidencijama koje smo naslijedili. To je povijesno i za to treba vremena', istaknuo je Pejnović.

Iako je nekoliko puta naglasio kako nema nikakve zamjerke na rad državnih revizora, zasmetalo ga je to što su u svom nalazu naveli kako iz vila na Brijunima, prema inventuri, nedostaju dvije slike u vrijednosti od 173.419 kuna.

'Radi se o grešci u inventuri koju smo pokušali objasniti, ali se nije htjelo slušati. Te smo slike na traženje Ministarstva kulture posudili gradskom muzeju u Vukovaru. Sad izgleda da sam trebao poslati policajce da ih iščupaju van i vrate, ali ne možete to zbog nekog pijeteta prema Vukovaru. To više govori o nekima koji prave probleme, a problema nema', rekao je Pejnović.

'Državne tvrtke više nisu stranački automati'

Dodaje da ako se već želi suditi DUUDI-u, mora se pogledati i ono što je Ured dobro napravio. Smatra kako je najveći napredak napravljen u upravljanju državnim tvrtkama.

'Te tvrtke danas dobrim dijelom rade po europskoj praksi. Nisu više stranački automati. Dobit je povećana za 4,6 puta, rashodi su srezani za 7,4 posto, broj zaposlenih od 2011. do 2014. je smanjen za 11.000. Nitko ne govori što smo napravili s HPB-om, Podravkom, kako je sanirana Petrokemija, kako je dobro napravljeno restrukturiranje Hrvatske pošte. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja čiji je nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines preživio. Da ne spominjem što smo napravili s Đurom Đakovićem, brodogradnjom i ostalim', nabrojao je predstojnik DUUDI-a.

Ono čime Pejnović nije zadovoljan jest sporost u komercijalizaciji neiskorištenih državnih nekretnina. Kaže kako je tome glavni razlog nesređenost imovinsko-pravnih odnosa. 'Često se dovedemo u situaciju da nas neki gledaju kao ured za imovinsko-pravne odnose. Nama se prigovara za ono što je posao sudova, državnog odvjetništva ili državne uprave u županijama. Oni sporo rade', rekao je Pejnović. Završio je opaskom kako zaposlenima u DUUDI-u često zna reći da dobivaju velike batine za ono za što često nisu krivi, a ono što se dobro naprave tog se nitko ne sjeti.

Tportal/Foto: HINA

LInk na članak:
http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/406275/Kad-bi-gradane-doveli-pred-nasu-zgradu-samo-bi-ih-zanimalo-da-li-krademo.html
 

Pisane vijesti