Na godišnjicu potresa u Petrinji sjednica Stožera civilne zaštite

  • Slika /slike/press/HINA/HN20211229330506.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na sjednici Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa predstavljena je prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. 

Na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Banovinu i uništivši domove promijenio život stanovništvu u srijedu je u Petrinji uz nazočnost premijera Plenkovića održana sjednica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom nakon koje je potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja.

Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisali su sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna.

Cilj je Programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova Županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja.

Uz dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, Program predviđa brojne poduzetničke projekte te obnovu srušenih stambenih objekata.

Na današnji dan prošle godine Baniju je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6.2 prema Richteru. U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba.

Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Baniji nastavila kroz cijelu godinu.

Premijer Plenković i ministri tijekom današnjeg boravka na Baniji obići će u Petrinji novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, kao i dječji vrtić u izgradnji ''Petrinjčica' te poduzetnički centar ''Centar novog života''.

Nakon toga u Crkvi sv. Lovre bit će na svetoj misi za sve žrtve razornog potresa, a potom odlaze u Sisak u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić.

Tamo će obići i izložbu "Budućnost nakon potresa", u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Izvor i foto: Hina.hr

Pisane vijesti | Informacija | Obnova