Na Vladi prihvaćene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o najmu stanova

Vlada Repuplike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita te Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova koji će biti upućeni u daljnju saborsku proceduru. 
         
Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, na današnjoj je konferenciji za medije istaknuo kako se izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava da mladi ponovo, od ove jeseni, mogu dobiti stambene kredite.

"Ovo je bila jednokratna mjera, a mi želimo ovaj model i njegove prednosti za građane koristiti i sljedeće tri godine. Zato osiguravamo tri natječaja sljedeće tri godine, kako bi s jedne strane građani mogli bolje planirati rješavanje svojeg stambenog pitanja, a s druge strane kako bi građevinski sektor također mogao planirati svoje aktivnosti u sljedeće tri godine" – rekao je Štomar.

Osim toga, produljuje se rok subvencije s četiri na pet godine, a time će duže trajati potpora države u otplati rata kredita.
 
Uvodi se indeks razvijenosti u ovaj Zakon, kako bi priliku za rješavanje svojeg stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatska.

Ovo je ujedno i demografska mjera jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije. Zanimljivo je da je rođeno 198 beba u obiteljima koje koriste subvencije od prošlog natječaja.

Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2 320 zahtjeva za subvencioniranje kredita, a u 2018. godini u ovu mjeru je uloženo 42 milijuna kuna.

Treba podsjetiti kako su u prošlom natječaju subvencije dobili svi koji su zatražili subvencije i imali valjanu dokumentaciju.

"Namjera je dati mladim ljudima mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja što je vrlo bitan čimbenik u sprečavanju procesa iseljavanja. Vjerujem da će ove izmjene pomoći velikom broju naših mladih građana da si riješe svoje stambeno pitanje i osnuju obitelj. Očekujem izglasavanje zakona u Saboru do 13. srpnja, kako bi već kroz ljeto proveli natječaje za banke, a u rujnu i otvorili natječaj za građane"– rekao je Štromar.

Prihvaćen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova. Ovim izmjenama zakona Republika Hrvatska rješava problem star 20 godina, i to na pravičan i održiv način.

Postiže se ravnoteža između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca.

Vlasnici stanova (najmodavci) dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu. Taj datum bit će 1. rujna 2023. godine

Zaštićeni podstanari pored pet godina zadržavanja statusa zaštićenog najmoprimca dobivaju i državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine nakon isteka postojećeg statusa, u trajanju dodatnih pet godina. Također, imat će prednost pri kupnji ili najmu POS stanova, kao i prednost u subvenciniranim kreditima.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona                                                 

Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanovaPisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje